Ostali sportovi

Treće uzastopno zlato za vaterpoliste Srbije

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je treće uzastopno olimpijsko zlato pobedom nad Hrvatskom u finalu Olimpijskih igara u Parizu, rezultatom 13:11.


NAJVEĆA VATERPOLO NACIJA NA SVETU

Vaterpolisti Srbije ponovo su ispisali istoriju, osvojivši treće uzastopno olimpijsko zlato, ovoga puta na Olimpijskim igrama u Parizu. U finalnom susretu savladali su reprezentaciju Hrvatske, aktuelnog svetskog šampiona, sa 13:11 (5:2, 3:3, 3:3, 2:3), potvrđujući svoj status neprikosnovenih vladara ovog sporta.

Srpski sportisti su tako završili 33. Letnje olimpijske igre sa ukupno pet osvojenih medalja: tri zlata, jedno srebro i jednu bronzu, što im je donelo 27. mesto u ukupnom poretku među zemljama učesnicama.

Podvig srpskih vaterpolista stavlja ih rame uz rame sa samo dve nacije koje su pre njih osvojile tri ili više uzastopnih olimpijskih zlata u ovom sportu – Velika Britanija početkom 20. veka (London 1908, Stokholm 2012, Antverpen 1920) i Mađarska početkom 21. veka (Sidnej 2000, Atina 2004, Peking 2008).

FINAL 2024

U finalu, koje je bilo repriza duela iz Rija 2016. godine, susreli su se timovi koji su se kroz grupnu fazu probili tek na četvrto mesto, poslednje koje vodi u eliminacionu fazu. Ipak, oba tima su najbolji vaterpolo pokazali upravo u nokaut fazi.

Hrvatska je na putu do finala eliminisala Španiju (10:8) i Mađarsku (9:8), dok je Srbija u četvrtfinalu senzacionalnim golom Nikole Jakšića pobedila Grčku (12:11), a potom u polufinalu nadigrala Sjedinjene Američke Države (10:6).

Finale je započelo vođstvom Hrvatske od 1:0, ali su srpski vaterpolisti brzo preuzeli kontrolu. Serijom od tri gola u 90 sekundi poveli su sa 5:2 u prvoj četvrtini i tu prednost nisu ispuštali do kraja utakmice. U dva navrata u trećoj četvrtini Srbija je imala maksimalnih +4 (9:5 i 11:7). Iako je Hrvatska pokušala da se vrati u poslednjoj četvrtini, smanjujući na 11:9, srpska odbrana je odolela pritisku, predvođena golmanom Radoslavom Filipovićem sa 10 odbrana.

Napad Srbije, naročito u prvom poluvremenu, briljirao je sa visokim procentom realizacije igrača više (7 od 8), dok su Hrvati imali daleko manju efikasnost (5 od 13).

Stručni komentatori, poput Tonija Azeveda, tokom prenosa su posebno istakli čvrstinu srpske odbrane i smirenost tima kao ključne faktore njihove pobede.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Miloš Ćuk sa tri pogotka, uključujući i onaj ključni, 37 sekundi pre kraja, kojim je Srbija osigurala pobedu. Nikola Jakšić i Nikola Dedović postigli su po dva gola, dok su se u listu strelaca po jednom upisali Dušan Mandić, Viktor Rašović, Nemanja Vico, Strahinja Rašović, Nemanja Ubović i Radomir Drašović.

Na suprotnoj strani, Jerko Marinić Kragić bio je najbolji strelac Hrvatske sa tri gola, dok su Loren Fatović i Konstantin Harkov postigli po dva.

U borbi za bronzu, reprezentacija SAD, pod vođstvom srpskog trenera Dejana Udovičića, pobedila je Mađarsku posle izvođenja peteraca (11:8), nakon što je regularni deo utakmice završen rezultatom 8:8.

Nikola Štavić

Recent Posts

Aleksej Pokuševski stiže u Partizan

Partizan je na pragu da završi formiranje tima za narednu sezonu, a poslednje pojačanje je…

6 hours ago

Delfini potopili Amerikance: Srbija u finalu Olimpijskih igara

Srpski vaterpolisti nastavljaju da ispisuju istoriju na Olimpijskim igrama 2024, osiguravši najmanje srebrnu medalju nakon…

3 days ago

Partizan posrnuo u prvom susretu sa Luganom (VIDEO)

Partizan nije iskoristio domaći teren u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, pretrpevši…

3 days ago

Orlovi nadomak senzacije, ali ipak poraženi od SAD

Srpski košarkaši pružili izvanrednu partiju u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu, ali nisu uspeli da…

3 days ago

Srpski golman briljira u Americi, vodi LA Galaxy ka vrhu Liga Kupa

Nekadašnji golman Čukaričkog, Novak Mićović, nastavlja da impresionira svojim partijama u LA Galaxyju. Tokom pauze…

4 days ago

Srpski vaterpolisti na korak od medalje OI

U najtežem meču na turniru, Srbija je pobedila Grčku 12:11, rivala iz finala u Tokiju…

4 days ago