Basketball

Srbija ubedljivo savladala Japan

Srpski košarkaši iskoristili su priliku da pokažu svoju snagu pred domaćom publikom u Beogradskoj areni, gde su u pripremnom meču za Olimpijske igre ubedljivo savladali reprezentaciju Japana sa 119:100 (33:23, 26:29, 32:18, 28:30). Gosti iz Zemlje izlazećeg sunca nisu uspeli da pariraju Srbiji, koja je tokom cele utakmice kontrolisala igru i ostvarila zasluženu pobedu.

Posle tri teške provere u šest dana, duel protiv Japana bio je idealna prilika za srpske košarkaše da se uigraju pred veliki izazov u vidu generalne probe sa jakom reprezentacijom Grčke, koju predvode zvezde poput Janisa Adetokunba, Nika Kalatesa i Tomasa Vokapa.

Sjajnu uvertiru za muškarce priredile su košarkašice Srbije, koje su pobedile Nigeriju, pre nego što su momci u plavoj opremi istrčali na teren i obradovali oko deset hiljada gledalaca na tribinama Beogradske arene. Među prvima je na parket izašao Nikola Jović, pokazavši veliku želju da se uigra sa saigračima i uhvati ritam utakmice.

Selektor Svetislav Pešić odlučio je da za večerašnji meč izvede sastav sa 15 igrača, izostavljajući samo Dejana Davidovca, koji se vratio treninzima, ali očigledno nije bio spreman za ovu utakmicu.

Nikola Jović je otklonio jednu od dilema oko putnika za Francusku, pokazujući želju za igrom, ali mu je nedostajala akcija. Igrao je nešto više od 14 minuta pre nego što je zbog pet ličnih grešaka napustio teren, postigavši četiri poena. Njegov povratak je ohrabrujući, jer uz raspoloženog Filipa Petruševa, Srbija dobija još jednu ‘četvorku’ spremnu za izazove u Lilu i, nadamo se, u Parizu. Petrušev je ponovo bio aktivan u obe faze igre, postigavši 17 poena.

Japanci su pružili solidan otpor, ali se odmah videlo ko je glavni na parketu. Kritika na račun srpske selekcije može biti to što su primili 100 poena, uključujući 20 trojki iz 46 pokušaja Japana, što definitivno ne sme da se ponovi tokom Olimpijskih igara. Rui Hačimura je postigao 29 poena uz pet trojki iz osam pokušaja.

Bogdan Bogdanović i Ognjen Dobrić dali su Srbiji zalet sa po sedam brzih poena, stvorivši rezultatsku distancu već u ranoj fazi utakmice. Obojica su izašli iz povreda i tražili situacije da se razigraju. Bogdanović je propustio oba meča u Abu Dabiju, dok je Dobrić posle Francuske preskočio Australiju, ali je bio izuzetno aktivan protiv SAD.

Dobrić je na kraju skupio 14 poena, većinu postigavši u drugom poluvremenu, dok je Bogdanović bio naš prvi dvocifreni igrač, završivši prvi deo utakmice sa trojkom i držao visok tempo u oba smera. Avramović je ponovo bio ključna karika u odbrani, uspostavivši dobru saradnju sa Jokićem i Petruševim, čime je Srbiji doneo prvu dvocifrenu prednost (22:12).

Nikola Jokić je odigrao meč u laganom ritmu, pokazavši dominaciju sa 18 poena, osam skokova i sedam asistencija, uključujući spektakularan šut iz zaokreta, takozvani “Sombor Shuffle”.

Japanci su uspeli da priđu na samo četiri poena minusa (52:56) krajem prvog poluvremena, ali je Bogdanovićeva trojka usporila njihov nalet. Srbija je treći kvartal odigrala maksimalno na defanzivnom kraju, ostavivši protivnika na 18 poena i ubacivši 32, čime su stekli +21 pred poslednju četvrtinu (91:70).

Srbija je nastavila sa sigurnom igrom, privodeći meč kraju u svoju korist i dodatno se uigravajući pred izazove koji ih čekaju na Olimpijskim igrama.

Nikola Štavić

Recent Posts

Poraz Stankovića na debiju

Dejan Stanković započeo trenersku karijeru u Rusiji porazom od 2:0 protiv Orenburga. Dejan Stanković suočio…

25 mins ago

Nadal bez trofeja već 2 godine

Španca koštao maratonski duel u četvrtfinalu, ali i iscrpljujuće polufinale. Post Rafaela Nadala kada su…

2 hours ago

Lajović u drugom kolu turnira u Hamburgu

Dušan Lajović se pridružio Laslu Đereu u drugom kolu turnira u Hamburgu nakon pobede nad…

3 days ago

Srbija pobedom nad Islandom ostala u “A” diviziji

Mlada reprezentacija Srbije u košarci do 20 godina izborila je opstanak u "A" diviziji Evropskog…

3 days ago

Ibrahimović junior potpisao ugovor sa «Milanom»

Maksimilijan Ibrahimović, sin Zlatana Ibrahimovića, potpisao je svoj prvi profesionalni ugovor sa «Milanom» i pokušaće…

3 days ago

NBA asovi zaledili Srbiju na -26 (VIDEO)

Srbija je imala dobar početak, ali je na kraju pretrpela težak poraz od Amerike u…

4 days ago