Basketball

Srbija je deklasirala Portoriko sa 107 poena

Košarkaška reprezentacija Srbije pobijedila je Portoriko rezultatom 107:66 u okviru drugog kola grupne faze Olimpijskih igara.

Kada se turnir započne porazom, javlja se određena zebnja i pritisak, ali Srbija je pokazala da je kvalitetnija selekcija od Portorika i Južnog Sudana, demonstrirajući svoju superiornost na terenu.

Srbija je na impresivan način otvorila meč. “Orlovi” su igrali u visokom tempu sa jakom energijom. Odlični u defanzivi, još bolji u napadu, kažnjavali su sve loše šuteve rivala, te kroz tranzicionu igru uspeli su da prvu četvrtinu završe dvocifrenom prednošću uz čak 10 poena Filipa Petruševa. Nikola Jokić se nije u prvih 10 minuta upisao u strelce, međutim doprineo je sa šest skokova i četiri asistencije.

Ova ubedljiva pobeda je važna iz više razloga. Prvo, pokazali smo da nas poraz od tima snova nije poljuljao na psihološkom planu. Drugo, ne samo da smo nadoknadili minus od 26 poena iz prethodnog meča, već smo Portorikancima zatrpali koš bez imalo suzdržavanja, što je izuzetno važno pred poslednji meč u grupi protiv Južnog Sudana.

Na kraju grupne faze pravi se mini-tabela prema učinku i koš razlici kao glavnom parametru, čime se ekipe raspoređuju u četiri šešira. Dve od tri prvoplasirane ekipe idu u prvi šešir, dok preostala ekipa sa vrha tabele ide u drugi šešir zajedno sa najboljom drugoplasiranom ekipom, gde bismo mi želeli da se nađemo. Žrebom će se određivati parovi za četvrtfinale, a timovi iz iste grupe ne mogu ponovo da se sastanu u prvoj nokaut fazi, ali mogu u polufinalu.

Srbija je pokazala da je kvalitetnija i bolja ekipa, postavivši stvari na svoje mesto od samog početka. Nikola Jokić i Filip Petrušev su pokazali da je u nastajanju sjajno partnerstvo visokih igrača, savršeno se nadopunjujući i razbijajući defanzivnu koncepciju Portorikanaca, čime su nas uveli u dobar ritam.

Nikola Štavić

Recent Posts

Druga pobeda naše basket reprezentacije na Olimpijskim igrama u Parizu (VIDEO)

Basketaši Srbije pobedili Holandiju 21:19 u dramatičnom meču, Stojačič pogodio u poslednoj sekundi. Od ovih…

2 hours ago

Medvedev eliminisan u Parizu

Bolji bio Kanađanin Feniks Ože-Alijasim 0:2 (3:6, 6:7). Jedan od glavnih favorita za osvajanje medalje…

2 hours ago

Partizan ponovo poražen od Dinama, sledeći protivnik Lugano u kvalifikacijama za Ligu Evrope

Fudbaleri Partizana daleko su od evropskog nivoa, a pogotovo od Lige šampiona kao najkvalitetnijeg takmičenja…

3 hours ago

Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Olimpijskih igara

Srpski teniser Novak Đoković obezbedio je plasman u četvrtfinale Olimpijskih igara u Parizu, nakon što…

21 hours ago

Tadić vodi Fenerbahče do trećeg kola kvalifikacija Lige šampiona

Fenerbahče se plasirao u treće kolo kvalifikacija za UEFA Ligu šampiona, dok se Lugano seli…

1 day ago

Prvo zlato Srbije u Parizu!

Junački preokret Mikeca i Arunovićeve u finalu donosi prvu medalju za Srbiju – najsjajniju. Srce…

2 days ago