Fudbal

Šokantni porazi Barselone i Arsenala u prvom kolu Lige šampiona 2024-2025

Iznenađenja u prvom kolu

Prvo kolo Lige šampiona 2024-2025 donelo je niz iznenađenja: Barselona je doživela poraz, Arsenal je remizirao, a Bajern je impresionirao visokim rezultatom.

Monako savladao desetoricu Barselone

Francuski Monako je sa 2:1 pobedio desetoricu igrača Barselone, dok je izvanredna partija golmana Davida Raje obezbedila Arsenalu bezgolovni remi na gostovanju kod osvajača Lige Evrope, Atalante.

Barselona je sjajno započela sezonu sa pet uzastopnih pobeda u La Ligi, ali je crveni karton Erika Garsije u 11. minutu doveo do poraza na Azurnoj obali.

Manez Akusch je doveo domaćine u vođstvo pet minuta nakon što je Garsija isključen zbog prekršaja nad Takumijem Minaminom.

Čudo od deteta, tinejdžer Lamin Jamal, izjednačio je u 28. minutu preciznim udarcem desnom nogom, ali je Džordž Ilenihena u poslednjih 20 minuta obezbedio pobedu Monaku.

„Deset minuta nakon crvenog kartona, igra se potpuno promenila, ali vidim samo pozitivne stvari“, izjavio je trener Barselone Hansi Flik novinarima.

„Pokušali smo da se branimo i napadamo kao tim, imali smo svoje momente, ali danas su oni zaslužili pobedu od 2:1, tako da moramo to da prihvatimo.“

Raja spasio Arsenal protiv Atalante

U Italiji, golman Arsenala David Raja obezbedio je svom timu bod u teškom meču protiv Atalante, koji je završen rezultatom 0:0.

Napeta situacija nastala je šest minuta nakon pauze kada je Mateo Retegi video kako Raja pada udesno da odbrani penal, dosuđen nakon prekršaja Tomasa Partija nad Edersonom.

Odbijena lopta je odskočila u vazduh, a Retegi je delovao spreman da je lako smesti u praznu mrežu, ali je španski golman brzo ustao i uklonio opasnost sa gol-linije.

„To je samo penal i imao sam sreće što sam pogodio stranu i zaustavio loptu“, izjavio je Raja za TNT Sports.

„Nije mi pomoglo što se lopta odbila pravo na njega, ali bio sam dovoljno brz da ustanem i odbijem njegov pokušaj.“

Himenez doneo pobedu Atletiku u poslednjem trenutku

U 90. minutu, Hose Marija Himenez je glavom postigao pobedonosni gol, što je izazvalo veliko slavlje trenera Dijega Simeonea kada je njegov tim savladao RB Lajpcig sa 2:1.

Benjamin Šeško je doveo nemački tim u vođstvo samo četiri minuta pre kraja, ali je Antoan Grizman izjednačio preciznim udarcem sa ivice kaznenog prostora nedugo nakon toga.

Grizman je potom savladao svog čuvara i uputio centaršut u šesnaesterac, gde je Himenez, nadskočivši sve, pogodio dalju stativu i poslao loptu preko Petera Gulačija u mrežu, izazivajući erupciju oduševljenja na stadionu „Metropolitano“.

„Neverovatno je postići gol u poslednjem trenutku; uvek je fantastično i lepo je obradovati navijače“, rekao je Aleksander Sorlot za DAZN.

Efikasan Leverkuzen deklasirao Fejenord

Napadač Bajer Leverkuzena, Florijan Virc, imao je sjajan debi u Ligi šampiona kada je njegov tim deklasirao holandski Fejenord u gostima sa 4:0.

Dvadesetjednogodišnji napadač je postigao dva gola nakon što je Aleks Grimaldo otvorio rezultat, a autogol golmana Fejenorda, Timona Velenrojtera, obezbedio je Leverkuzenovcima komfornu prednost do poluvremena.

„Možda je delovalo jednostavno, ali zapravo nije bilo tako“, izjavio je trener Leverkuzena Habi Alonso novinarima.

„Sve u svemu, to je bio veoma ozbiljan i efikasan nastup s naše strane, ali nikada nije lako.“

Brest ostvario istorijsku pobedu

Francuski Brest je ostvario pobedu u svom prvom evropskom meču u istoriji, savladavši austrijski Šturm Grac sa 2:1.

Pošto njihov stadion ne ispunjava UEFA standarde, Brest je igrao na stadionu rivala Genagama u Bretanji, gde je sredinom prvog poluvremena poveo preko Uga Magnetija.

Autogol Edmilsona Fernandeša na početku drugog poluvremena doneo je izjednačenje Šturmu, ali je sjajan pogodak Abdulaja Sime u 56. minutu osigurao Brestu sva tri boda.

Benfika nadjačala Crvenu zvezdu

Benfika je u Srbiji pobedila Crvenu zvezdu sa 2:1, zahvaljujući golovima turskog dvojca Kerema Akturkoglua i Orkuna Kokčua u prvom poluvremenu.

Najava narednih utakmica

Utakmice drugog kola grupne faze Lige šampiona održaće se 1. i 2. oktobra: Arsenal će ugostiti Pari Sen Žermen, Bajern će dočekati Aston Vilu, a aktuelni šampion Real Madrid će se sastati sa Lilom.

Nikola Štavić

Recent Posts

Naomi Osaka započinje saradnju sa Patrickom Muratogluom pred China Open | Teniski rezultati i najave oktobarskih turnira

Četvorostruka osvajačica Grand Slam turnira Naomi Osaka pridružila se timu Patricka Muratogloua neposredno pre početka…

18 hours ago

Son Heung-min: Kapiten Totenhema želi kraj trofejne suše u UEFA Ligi Evrope

Sonova ambicija – voditi Totenhem do titule Son Heung-min, kapiten Totenhema, osvrnuo se na devet…

5 days ago

Mančester Siti potvrdio: Rodri povredio ligamente kolena

Španski fudbaler povređen u meču protiv Arsenala, čeka ga duža pauza Teška povreda Rodrija u…

6 days ago

Beograd ili Abu Dabi: Domaćini Final Foura Evrolige 2025. godine

Beograd i Abu Dabi su jedina dva preostala grada koja se nadmeću za organizaciju "Final…

2 weeks ago

Debi igrača i klubova u Ligi šampiona 2024/25: Aston Villa, Alexis Mac Allister i Michael Olize

Sezona 2024/25 UEFA Lige šampiona se vraća, donoseći takmičenje u kojem se najbolji evropski timovi…

2 weeks ago

Jadran, Radnički, Oradea i Sabadel Plasirani u Grupnu Fazu Lige Šampiona

Na poslednjem danu kvalifikacija za Ligu šampiona, ekipa Radničkog iz Kragujevca postigla je pet golova…

2 weeks ago