Tenis

Siner ruši prepreke: Medvedev eliminisan, finale US Opena na dohvat ruke

Italijanski teniser Janik Siner nastavlja da impresionira na US Open-u, savladavši jednog od najopasnijih protivnika, Danila Medvedeva, rezultatom 3:1 u setovima (6:2, 1:6, 6:1, 6:4). Siner, koji je trenutno prvi teniser sveta, nastavio je svoju dominaciju na grend slem turniru u Njujorku i time dodatno učvrstio svoju poziciju glavnog favorita za titulu.

Dramatičan meč na stadionu “Artur Eš”


Duel između Sinera i Medvedeva na stadionu “Artur Eš” trajao je dva sata i 41 minut i bio je prava poslastica za ljubitelje tenisa. Pred više od 20.000 gledalaca, Siner je demonstrirao vrhunsku igru i smirenost, što mu je donelo ključnu pobedu u polufinalu. Ovo je bio njihov 13. međusobni susret, a Siner je sada smanjio zaostatak na 6:7 u pobedama protiv ruskog tenisera.

Prvi set: Sinera dominacija

U prvom setu, Siner je brzo preuzeo inicijativu, ostvarivši dva brejka i osvajajući set rezultatom 6:2. Medvedev, poznat po svojoj borbenosti i taktičkoj igri, nije uspeo da pronađe pravi ritam protiv izuzetno raspoloženog Italijana.

Medvedev uzvraća u drugom setu

Drugi set doneo je obrt, gde je Medvedev u furioznom stilu izjednačio na 1:1. Ruski teniser je povezao pet uzastopnih gemova i sa 6:1 u setovima uspeo da vrati neizvesnost u meč.

Siner preokreće i dominira do kraja

Treći set je bio Sinerova demonstracija snage. Italijan je ponovio Medvedevljev scenario, poveo sa 5:0, dozvolivši protivniku samo jedan gem, što mu je donelo vođstvo od 2:1. U četvrtom setu se vodila najveća borba, ali je presudio brejk Sinera u sedmom gemu, koji mu je omogućio da osvoji set sa 6:4 i konačno stavi tačku na meč.

Sinerova opuštenost izaziva kontroverze

Nakon meča, Siner je ponovo pokazao opušten stav prema dopingu, što je bacilo senku na njegovu pobedu. Italijan je naveo da se oslanja na svoj tim i ljude kojima veruje, rekavši: „Imam svoj tim i ljude koji su blizu mene. Poznaju me i znaju da se uvek držim onih koji veruju u mene.“ Ovaj komentar izazvao je različite reakcije u javnosti, ali Siner je ostao fokusiran na svoje performanse i predstojeći duel.

Šta Sinerov uspeh znači za ATP rang-listu i Novaka Đokovića?

Sinerov trijumf nad Medvedevom ne samo da ga je postavio kao glavnog kandidata za titulu, već je direktno uticao i na pozicije na ATP rang-listi. Siner je jedini preostali igrač iz Top 10 koji se i dalje bori na US Open-u, što mu dodatno povećava šanse za osvajanje trofeja.

Novak Đoković, iako je ispao u trećem kolu i izgubio 1900 bodova, zahvaljujući Sinerovoj pobedi ostaje na četvrtoj poziciji sa 5560 bodova. Da je Medvedev prošao dalje, Đoković bi pao na peto mesto, što bi bilo izuzetno nepovoljno za srpskog tenisera.

Siner će se za plasman u svoje prvo finale US Open-a boriti protiv Britanca Džeka Drejpera, koji je u polufinalu savladao Aleksa de Minora. S obzirom na Sinerovu trenutnu formu i dominaciju na terenu, mnogi stručnjaci smatraju da je finale na dohvat ruke za prvog tenisera sveta. Sa druge strane, u drugom polufinalnom meču sastaće se Amerikanci Frensis Tijafo i Tejlor Fric, što dodatno osigurava da će US Open dobiti novog šampiona, jer niko od preostale četvorice tenisera nikada nije osvojio pehar u Njujorku.

Janik Siner je pobedom nad Danilom Medvedevim učvrstio svoj status favorita za osvajanje US Open-a, ali i doneo dodatne promene na ATP rang-listi. Njegov susret sa Drejperom biće odlučujući test, ali Sinerova forma i samopouzdanje daju mu veliku prednost u ovoj fazi turnira. US Open 2024. obećava spektakl, a ljubitelji tenisa širom sveta s nestrpljenjem očekuju ko će podići pehar u Njujorku.

Ostaje da se vidi hoće li Siner opravdati očekivanja i osvojiti svoj prvi US Open, ili će neko od preostalih izazivača ostvariti najveći uspeh u karijeri.

Nikola Štavić

Recent Posts

San Marino: Istorijska Pobjeda u Ligi nacija Prekida 36-godišnji Crni Niz

Fudbalska reprezentacija San Marina, jedna od najslabijih reprezentacija u svetu, konačno je ostvarila ono što…

2 days ago

Dirljiv oproštaj Zvezde od velikog zvezdaša Bore Đorđevića

Smrt Bore Đorđevića, legendarnog rokera, frontmena grupe "Riblja čorba" i velikog zvezdaša, ostavila je dubok…

4 days ago

Rafa ponovo udara na Novaka: Nadal osporava Đokovićevo olimpijsko zlato

Novak Đoković, osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama, dodatno je učvrstio svoju poziciju kao jednog…

5 days ago

Nemačka je porazila Italiju, Mađarska je u poslednjoj sekundi pobedila Hrvatsku

Prvi dan mečeva prve divizije Evropskog prvenstva u vaterpolu za muškarce mlađe od 19 godina…

6 days ago

Dončić dolazi u Zagreb

Spektakl u čast legendarnog Dražena Petrovića, koji će se održati narednog četvrtka u Zagrebu, sve…

2 weeks ago

Nejmar želeo povratak u Barselonu

Moguće je da Nejmar jednostavno voli novac više nego bilo šta drugo. Ili je možda…

2 weeks ago