Fudbal

San Marino: Istorijska Pobjeda u Ligi nacija Prekida 36-godišnji Crni Niz

Fudbalska reprezentacija San Marina, jedna od najslabijih reprezentacija u svetu, konačno je ostvarila ono što se čekalo više od tri decenije – prvu zvaničnu pobedu u takmičarskoj utakmici. Pobedom nad Lihtenštajnom rezultatom 1:0, San Marino je prekinuo najduži niz bez pobede u istoriji međunarodnog fudbala, koji je trajao 140 mečeva, od aprila 2004. godine.

Herojski Trenutak: Gol Nikole Sensolija

Utakmica četvrtog kola Lige D Lige nacija donela je nezaboravan trenutak za San Marino. U 53. minutu, Nico Sensoli iskoristio je grešku odbrane Lihtenštajna i poslao loptu iza leđa golmana Bendžamina Bjuhela, donoseći svojoj reprezentaciji istorijsku pobedu. Sensolijev gol ostao je jedini na meču, ali je bio dovoljan da se ostvari prva zvanična pobeda posle 36 godina postojanja reprezentacije.

Lihtenštajn je imao priliku da preuzme vođstvo u prvom poluvremenu kada je Fabio Luka Notar zatresao mrežu San Marina u 30. minutu. Međutim, uz pomoć VAR tehnologije, gol je poništen zbog ofsajda, što je pružilo priliku San Marinu da se u potpunosti posveti napadu i iskoristi svoju šansu u drugom delu igre.

Prekinut Crni Niz: Prva Pobjeda Nakon 34 Godine

San Marino je ranije zabeležio samo jednu pobedu, i to u prijateljskoj utakmici protiv Lihtenštajna 2004. godine, kada je legendarni Endi Selva postigao jedini gol. Ovaj uspeh, postignut mnogo pre nego što je Sensoli rođen, bio je jedina svetla tačka u istoriji reprezentacije koja je do sada bila obeležena gubicima. Pored ove dve pobede, San Marino ima još devet remija, od kojih je najznačajniji protiv Turske kada je rezultat bio 0:0.

Endi Selva, ikona fudbala u San Marinu, postigao je ukupno osam golova za nacionalni tim. Njegova karijera ostala je upamćena po sezonama u italijanskom klubu Sasuolo, gde je u periodu od 2006. do 2009. godine postigao 23 gola. Selva ostaje najplodniji strelac reprezentacije, ali nova generacija, predvođena igračima poput Sensolija, pokazuje da je San Marino sposoban za stvaranje novih herojskih trenutaka.

Reprezentacija u Brojkama i Perspektivama

Reprezentacija San Marina osnovana je 1986. godine, a u FIFA i UEFA pridružila se 1988. godine. Od tada, ovaj mali tim, koji je često viđen kao autsajder na međunarodnoj sceni, neprestano se bori za priznanje i dostojanstvo na fudbalskom terenu. Sa samo dve pobede u istoriji, od kojih je poslednja ušla u zvaničnu statistiku, San Marino je do sada odigrao 140 utakmica bez pobede. Osim toga, od ukupno 10 utakmica u kojima su ostali neporaženi, šest su bile zvanične, dok su četiri bile prijateljske.

Na FIFA rang listi, San Marino se nalazi na 210. mestu, što ga čini najslabijom reprezentacijom na svetu. Uprkos tome, igrači i stručni štab nikada nisu gubili veru u mogućnost postizanja istorijskog uspeha, što su konačno ostvarili u meču protiv Lihtenštajna.

Uticaj Pobjede na Nacionalni Tim i Fudbalsku Scenu

Ova pobeda ne samo da je donela radost i nacionalni ponos San Marinu, već je pokazala da i male reprezentacije, bez obzira na niz neuspeha, mogu postići značajne rezultate na međunarodnoj sceni. Prekidanje crnog niza je inspiracija za sve male timove koji sanjaju o pobedi protiv verovatnoće.

San Marino sada očekuje sledeći meč protiv Gibraltara 10. oktobra, dok će Lihtenštajn pokušati da se oporavi u meču protiv istog protivnika. Ovaj istorijski trenutak za San Marino je dokaz da je fudbal više od igre – to je putovanje puno uspona i padova, ali i trenutaka koji ostaju upamćeni zauvek.

Pobeda San Marina nad Lihtenštajnom nije samo rezultat jedne utakmice, već simbol hrabrosti i upornosti malih timova da prevaziđu sve prepreke. Sensolijev gol ući će u istoriju, a ova generacija igrača sada ima šansu da ostavi svoj trag i promeni percepciju reprezentacije na svetskoj sceni. Za San Marino, ovo je samo početak novog poglavlja u kojem snovi postaju stvarnost.

Nikola Štavić

Recent Posts

Povreda Nikole Milutinova: šta to znači za Olimpiakos i Evroligu

U svetu košarke koji se stalno menja, povrede su tužna stvarnost sa kojom se timovi…

21 hours ago

Siner ruši prepreke: Medvedev eliminisan, finale US Opena na dohvat ruke

Italijanski teniser Janik Siner nastavlja da impresionira na US Open-u, savladavši jednog od najopasnijih protivnika,…

5 days ago

Dirljiv oproštaj Zvezde od velikog zvezdaša Bore Đorđevića

Smrt Bore Đorđevića, legendarnog rokera, frontmena grupe "Riblja čorba" i velikog zvezdaša, ostavila je dubok…

6 days ago

Rafa ponovo udara na Novaka: Nadal osporava Đokovićevo olimpijsko zlato

Novak Đoković, osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama, dodatno je učvrstio svoju poziciju kao jednog…

1 week ago

Nemačka je porazila Italiju, Mađarska je u poslednjoj sekundi pobedila Hrvatsku

Prvi dan mečeva prve divizije Evropskog prvenstva u vaterpolu za muškarce mlađe od 19 godina…

1 week ago

Dončić dolazi u Zagreb

Spektakl u čast legendarnog Dražena Petrovića, koji će se održati narednog četvrtka u Zagrebu, sve…

2 weeks ago