Football

Mert Gunok junak, Turska u četvrtfinalu Eura! (VIDEO)

Mert Gunok sa neverovatnom intervencijom u poslednjim trenucima meča odveo Tursku u četvrtfinale Evropskog prvenstva, gde će se sresti sa Holandijom.

Spektakularna utakmica između Turske i Austrije odigrana je u Lajpcigu, gde je malo falilo da vidimo produžetke, a možda i penale. Austrija je bila na korak do iznenađenja, posebno u drugom poluvremenu, gde su zasluženo dominirali, ali je na putu stajao Mert Gunok. Njegova odbrana, možda i najznačajnija na ovogodišnjem prvenstvu, sačuvala je nadu Turske za prolaz dalje. Sve se odigralo u četvrtom minutu nadoknade, kada je Turska posle dugog niza godina ponovo ušla u četvrtfinale, prvi put od 2008. godine kada su bili među četiri najbolja tima.

Napad Austrije je bio poslednji pokušaj da se utakmica preokrene. Kristof Baumgartner je izvršio snažan napad glavom nakon visoko podignute lopte u šesnaesterac Turske. Lopta se neugodno odbila od tlo, ali Gunok je bio na visini zadatka i sačuvao svoj tim od izjednačenja, što je izazvalo oduševljenje turskih navijača.

Turska fudbalska zajednica širom Nemačke, kao i u domovini, slavi svoje junake iz «Bešiktaša» i dvostrukog strelca Meriha Demirala nakon spektakularne pobede nad Austrijom. Austrijski tim je, s druge strane, večeras doživeo veliko razočaranje jer su pokazali slabosti u odbrani, posebno kod prekida, što ih je koštalo eliminacije.

Utakmica je započela munjevito za Tursku, sa golom Demirala već u 57. sekundi, postavljajući ton za izazovnu noć za Austrijance. Ovo je bio najbrži gol koji je Austrija primila još od 1965. godine, što je dodatno potvrdilo tešku noć koja je bila pred njima.

Prvo poluvreme je bilo u znaku agresivne igre Turske, sa tri šuta na gol, dok Austrija nije uspela da uputi nijedan udarac u okvir gola. Marko Arnautović, kapiten Austrije, posebno se istakao slabim performansama, što je kulminiralo promašenom prilikom u 51. minutu, kada nije uspeo da savlada Gunoka.

Nadu za Austrijance je u 65. minutu vratio Mihael Gregorič, postigavši istorijski gol iz kornera, što je označilo prvi put da su na jednom meču Evropskog prvenstva postignuta tri gola iz kornera. Unatoč ovom povratku, poslednjih 20 minuta utakmice donelo je isti scenario – očajnički pokušaji Austrijanaca da dođu do gola, dok je čitav tim Turske bio posvećen odbrani.

Večeras se Turska priprema za susret sa Holandijom, verujući da mogu ponoviti uspeh iz 2008. godine i ponovo se boriti za medalje, dok Austrijanci odlaze kući, prepuštajući se razmišljanjima o tome šta bi bilo kad bi bilo.

Nikola Štavić

Recent Posts

Rumuni kao Japanci: svojom čistoćom oduševili organizatore Evropskog prvenstva (FOTO)

Fudbalska reprezentacija Rumunije impresionirala je organizatore Evropskog prvenstva u Nemačkoj svojim primerom čistoće i zahvalnosti,…

15 hours ago

Pi Džej Doužer potpisao za «Minesotu»

Američki košarkaš Pi Džej Doužer vratio se u NBA ligu nakon uspešne sezone u «Partizanu».…

16 hours ago

Kecmanović u trećem kolu Vimbldona!

Miomir Kecmanović se plasirao u treće kolo Vimbldona nakon dramatičnog meča u pet setova protiv…

16 hours ago

Đoković lagano u drugom kolu Vimbldona

Novak Đoković nije imao većih problema u prvom meču posle operacije meniskusa, nakon prinudnog povlačenja…

2 days ago

«Makabi» želi Avramovića u svojim redovima

Izraelski mediji prenose interesovanje za srpskog košarkaša Iz «Partizana» mogao bi nastupiti pravi igrački egzodus,…

2 days ago

Portugalski golman spasio tim i razočarao Sloveniju

U neizvesnom četvrtfinalu Evropskog prvenstva, fudbalska reprezentacija Portugala pobedila je Sloveniju rezultatom 3:0 u penalima…

3 days ago