Basketball

Marina Majković ide u Pariz sa novom zlatnom generacijom

Treće uzastopne Olimpijske igre za košarkašice Srbije donose novu priliku za dokazivanje. Selektorka Marina Maljković ponovo preuzima zadatak da stvori novu zlatnu generaciju.

Prošla su vremena slavnih igračica poput sestara Dabović, Sonje Vasić i Jelene Bruks, koje su se oprostile od reprezentacije. Sada je na Marini Maljković da sastavi tim koji će nastaviti tradiciju uspeha. Ovaj zadatak nije lak, s obzirom na to da Olimpijske igre okupljaju najbolje ekipe sveta, ali srpske košarkašice su spremne za izazov.

Uspeh iz Rija, gde su osvojile bronzanu medalju, teško je ponoviti, pogotovo jer su mnoge ključne igračice sada u penziji. Na mlađim igračicama je da se dokažu i zajedno sa selektorkom izgrade novu generaciju. Čak sedam devojaka iz trenutnog tima će prvi put nastupiti na Olimpijskim igrama. Glavna uzdanica će verovatno biti naturalizovana Amerikanka Ivon Anderson, dok se ozbiljne uloge očekuju i od Jovane Nogić, Nevene Jovanović i iskusne Saše Čađo. Takođe, važnu ulogu u timu imaće i Tina Krajišnik u reketu.

“Ova grupa je sastavljena od šest-sedam neiskusnih devojčica, koje nemaju reper za evroligaško takmičenje, i grupe devojaka kojima je Pariz poslednja stanica pred završetak karijere. Sve to znači samo jedno, da ćemo ići na pobedu bez razmišljanja i da ćemo požrtvovano, kao što ste navikli od ove reprezentacije, ulaziti u meč sa svakim protivnikom.”

Olimpijske igre ne ostavljaju puno prostora za greške ili kalkulacije. Nalazimo se u grupi sa Španijom, Kinom i Portorikom. Kineskinje su glavni favoriti, ali kako Marina ističe, ulazimo sa fajterskim mentalitetom. Meč protiv Španije biće ključan za prolazak u narednu fazu takmičenja. Realno je istaći da je Kina trenutno jača od nas, a Portoriko slabiji, što znači da odluka pada protiv Španije u trećem kolu.

Košarkašice otvaraju Olimpijske igre u nedelju od 21 čas protiv Portorika. Na tom meču moramo da upišemo pobedu kako bismo lakše disali. Sledi meč protiv Kine 31. jula, a zatim protiv Španije 3. avgusta.

Nikola Štavić

Recent Posts

Vojvodina u Amsterdamu čeka čudo

Vojvodini je malo nedostajalo za čudo na “Johan Krojf areni”. Aleksa Vukanović imao je kolosalnu…

7 hours ago

Neuspeh Danilovićeve u polufinalu u Jašiju

Srpska teniserka Olga Danilović nije uspela da se plasira u finale WTA turnira u Jašiju,…

8 hours ago

Vezenkov se vratio u Olimpijakos

Saša Vezenkov se vratio u Olimpijakos nakon što je napustio Toronto Reptorse, i potpisao petogodišnji…

1 day ago

Lajović nadigrao Kobolija na turniru u Umagu

Dušan Lajović plasirao se u četvrtfinale ATP turnira u Umagu nakon teške borbe protiv Italijana…

1 day ago

Skandal na Olimpijskim Igrama: ekipe vraćene na teren posle dva sata (VIDEO)

Olimpijske igre zvanično će biti otvorene u petak, ali su takmičenja započela već danas sa…

1 day ago

Moneke stavio tačku na spekulacije oko svoje budućnosti u Partizanu

Čini se kao da nema kraja sage oko Čime Monekea i Partizana. Od dolaska nigerijskog…

2 days ago