Без рубрики

Kompletirana lista učesnika Olimpijskih igara 2024

Dve pobede četu Svetislava Pešića vode u četvrtfinale najvećeg sportskog takmičenja

Osam selekcija se direktno plasiralo na košarkaški turnir na Olimpijskim igrama koji će se održati krajem meseca u Lilu. Prethodnog vikenda smo dobili još četiri pobednika kvalifikacionih turnira. Dve evropske selekcije, očekivano Grčka i Španija, kao i Portoriko i Brazil izborili su svoje mesto među 12 ekipa.

Za nas je najzanimljivija bila grupa u San Huanu, gde je domaćin Portoriko bio najbolji, pobedivši favorizovanu Litvaniju sa 79:68 u finalu. Selekcija s Kariba je tako kompletirala Grupu C na Olimpijskim igrama u kojoj su SAD, Srbija i najbolja afrička selekcija, Južni Sudan. Prošle godine u Manili na Svetskom prvenstvu, četa Svetislava Pešića stigla je do srebra (poraz u finalu od Nemačke), a u grupnoj fazi smo se već susreli sa Portorikom i Južnim Sudanom. Obe selekcije smo ubedljivo dobili na Filipinima, Portoriko sa 94:77, a Južni Sudan sa 115:83. Pobede nad Portorikom i Južnim Sudanom donose nam siguran plasman u četvrtfinale. Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović i ostali naši asovi imaće priliku već u prvoj fazi da odmere snage sa prvim favoritom za zlato, braniocem krune, SAD-om.

Najteža je, po opštem mišljenju, Grupa A u kojoj su sve košarkaške sile koje pretenduju na medalju na Olimpijskim igrama: Grčka sa Janisom Adetokunbom, uvek jaka Španija, evropski šampion od pre dve godine, zatim Kanada koja dolazi u jakom sastavu, i bronzana selekcija iz Tokija 2021. godine, Australija.

Nešto slabijeg kvaliteta je Grupa B, gde je autsajder Japan, a tu su domaćin, olimpijski vicešampion iz 2021. godine, Francuska, svetski prvak iz Manile Nemačka i Brazil, tim Aleksandra Petrovića koji na parketu sjajno predvode prošlosezonski košarkaši Partizana i Crvene zvezde, Bruno Kaboklo i Jago Santos.

Podsetimo, plasman u četvrtfinale izboriće po dve najbolje selekcije iz sve tri grupe i dve najbolje trećeplasirane ekipe. Titulu brane Amerikanci koji su pre tri godine u Tokiju u finalu pobedili Francuze sa tesnih 87:82. Australija je u meču za bronzu u japanskoj prestonici bila bolja od Slovenije sa 107:93.

Nikola Štavić

Recent Posts

Zvezda ponudila preko 3 miliona evra za krilo Hamarbija

Veliki crnogorski talenat Viktor Đukanović na meti srpskog šampiona Tim «Crvena zvezda» pokazuje na koje…

6 hours ago

Đoković u trećem kolu uz izgubljen set: Firnli pao nakon tri sata borbe

Novak Đoković je savladao Džejkoba Firnlija sa 3:1 (6:3, 6:4, 5:7, 7:5) i plasirao se…

3 days ago

Demiral zbog politike preskače dva meča, povratak moguć samo ako tim stigne do finala

Turska, jedan od hitova na Evropskom prvenstvu, će u četvrtfinalu protiv Holandije biti bez sjajnog…

3 days ago

Vezenkov se vraća u «Olimpijakos»

Bugarski košarkaš Saša Vezenkov je pred potpisom ugovora sa «Olimpijakosom», što može uticati na prelazak…

3 days ago

Rumuni kao Japanci: svojom čistoćom oduševili organizatore Evropskog prvenstva (FOTO)

Fudbalska reprezentacija Rumunije impresionirala je organizatore Evropskog prvenstva u Nemačkoj svojim primerom čistoće i zahvalnosti,…

4 days ago

Pi Džej Doužer potpisao za «Minesotu»

Američki košarkaš Pi Džej Doužer vratio se u NBA ligu nakon uspešne sezone u «Partizanu».…

4 days ago