Football

Ko je Lamin Jamal, rekorder Evro 2024? (VIDEO)

Lamin Jamal, najmlađi strelac u istoriji Evropskih prvenstava, počeo je svoj put ka slavi kao beba u naručju Lionela Mesija.

Sa 16 godina i 362 dana, Jamal je postao najmlađi strelac u istoriji Evropskih prvenstava. Kao beba, našao se u Leovom naručju, a legenda «Barselone» ga je, verovatno za potrebe neke reklame, čak kupala u kadici. Fotografiju su otkrili arhivari sa društvenih mreža nakon što je Jamal postigao prelep gol za Španiju u polufinalu EURO 2024. To je izazvalo spekulacije da je čudesni Argentinac prenio “čarobni prah” na svog potencijalnog naslednika u dresu katalonskog velikana, jer je sin Marokanca i nekadašnje stanovnice Ekvatorijalne Gvineje prošao omladinsku školu kluba sa «Kamp Noua». Jamal je upisan u školu još pre šeste godine, posle selidbe porodice iz Granoljersa.

Neverovatni talenat La Masije probijao se kroz redove kluba, oduševljavajući trenere svojim talentom i zrelošću u svakoj uzrasnoj kategoriji. Bivši trener seniorskog tima, Ćavi, pozvao ga je da trenira sa prvim timom još u septembru 2022. godine.

Jamal je bez straha prihvatio izazov, željan znanja i dokazivanja, te je na debi čekao samo do 29. aprila 2023, kada je u 83. minutu meča sa «Betisom» ušao umesto Gavija. Sa 15 godina, 9 meseci i 16 dana, postao je peti najmlađi igrač u istoriji La Lige, odnosno najmlađi debitant «Barselone». U svom debiju uspeo je da uputi jedan udarac ka golu. Nakon toga, stvari su se odvijale brzo… Njegovo ime našlo se u startnoj postavi 20. avgusta 2023, protiv «Kadiza», ali taj debi mu nije doneo lepe uspomene jer je isključen posle samo pet minuta igre. U sledećoj utakmici, protiv «Viljareala», proglašen je za igrača utakmice, asistirajući Gaviju i Levandovskom.

Za svoje odlične partije nagrađen je “vatrenim krštenjem” u Ligi šampiona 19. septembra protiv «Antverpena», što mu je podiglo tržišnu cenu. Lovci na talente iz cele Evrope pokušali su da ga potpišu, ali je Jamal odlučio da produži ugovor sa «Barselonom» do 2026. godine, sa otkupnom klauzulom od 1.000.000.000 evra. Da «Barsa» ima “zlatnu koku” u svojim redovima pokazalo je njegovo prvo mesto u startnoj postavi u Ligi šampiona protiv «Porta» 8. oktobra, prvi gol u La Ligi u remiju sa «Granadom», i nastup u El Klasiku protiv «Reala» 28. oktobra.

Nagrada “Zlatni dečko”, za najboljeg mladog igrača Evrope, bila je logičan sled događaja, iako je ceremoniju morao da propusti zbog školskih obaveza. Takođe je pozvan u A reprezentaciju, a selektor Luis de la Fuente bio je u pravu što ga je poveo na EURO i dao mu minutažu u Nemačkoj, gde je postavio rekord kao najmlađi strelac u meču za finale.

Nikola Štavić

Recent Posts

Geret Sautgejt ostaje u reprezentacije Engleske u slučaju poraza u finalu EURO

Engleski savez veruje selektoru Geretu Sautgejtu bez obzira na ishod finala protiv Španije. Najbolja fudbalska…

1 day ago

Bogdanović juri rekorde na Olimpijskim igrama u Parizu

Bogdan Bogdanović ima šansu da obori rekorde Miloša Teodosića i Dejana Bodiroge na Olimpijskim igrama…

1 day ago

Engleska ponovo u finalu Evropskog prvenstva (VIDEO)

Golom Votkinsa u nadoknadi, Engleska pobedila Holandiju 2:1 i plasirala se u finale Evropskog prvenstva.…

2 days ago

Đoković u polufinalu Vimbldona

Aleks de Minor povukao se zbog povrede, Novak Đoković ide u polufinale. Novak Đoković prošao…

2 days ago

“Orlove” čeka težak zadatak: Ameri rutinski savladali Kanadu

Američka košarkaška reprezentacija lako savladala Kanadu sa 86:72 u pripremnom meču pred Olimpijske igre. «Drim…

2 days ago

Zverev pod znakom pitanja za Olimpijske igre

Povreda kolena Aleksandra Zvereva mogla bi ga sprečiti da učestvuje na Olimpijskim igrama u Parizu.…

3 days ago