Basketball

Druga pobeda naše basket reprezentacije na Olimpijskim igrama u Parizu (VIDEO)

Basketaši Srbije pobedili Holandiju 21:19 u dramatičnom meču, Stojačič pogodio u poslednoj sekundi.

Od ovih momaka se očekuje medalja, neki su je već unapred upisali, ali basket turnir je izuzetno neugodan i zahtevan. Videlo se to i po dosadašnjim rezultatima. Srbija je na veličanstven način pobedila Ameriku na samom startu, a onda smo dobili ozbiljan šamar od Kine. Međutim, ovi momci znaju šta rade i vratili su se na pobedničke staze na najspektakularniji način – dvojkom u poslednjoj sekundi. Heroj je Strahinja Stojačić, koji je pogodio koš za pobedu iz nemoguće situacije, trijumfom nad Holandijom 21:19.

Iako smo slavili, igrači nisu bili zadovoljni jer su morali da pobeđuju uz zvuk sirene. Realno smo bolji od Holanđana, a umalo ponovo nismo izgubili zbog neverovatnog Vortija De Jonga koji je pogađao dvojke. Međutim, mi imamo Stojačića, koji je i zvanično najbolji basketaš sveta i neko ko se ne boji velikih trenutaka.

Ova utakmica je definitivno bila puna takvih trenutaka – velikih. Ko malo bolje prati ovaj sport, zna da Holanđani imaju Vortija De Jonga, nekada reprezentativca Holandije u košarci, koji je znao da razbije i našu 5 na 5 reprezentaciju. Pamte se oni mečevi iz Niša, ali basket je neka druga priča. Tu sada nismo dopustili da nas Holanđani nadigraju na foru. De Jong jeste pogađao neke bitne dvojke poput one za izjednačenje na 14:14, a onda i na 17:17, 65 sekundi pre kraja. Bilo je i 19:19.

Imala je Holandija napad za pobedu, ali smo uspeli da se odbranimo. Ostalo je samo četiri sekunde do kraja, ali za majstora kakav je Stojačić, i to je bilo sasvim dovoljno. U prvi mah je izgledalo da su Holanđani uspeli da ga zaustave, ali Stojačić je pogodio za pobedu u padu preko dva igrača za najbolji potez na dosadašnjem turniru.

U ekipi Srbije Marko Branković postigao je devet poena, Mihailo Vasić pet, Dejan Majstorović četiri poena, a Stojačić je meč završio sa tri poena. U holandskom timu po osam poena postigli su Dimeo van der Horst i Vorti de Jong. Jan Dresen dodao je dva poena, a Arvin Slagter jedan poen.

To je druga pobeda srpskih basketaša na olimpijskom turniru. U prvom kolu Srbija je pobedila SAD, a u drugom je izgubila od Kine. Srbija će u četvrtom kolu večeras od 22.35 igrati protiv Francuske.

Nikola Štavić

Recent Posts

Srpski as u polufinalu Olimpijskih igara

Najveći teniser sveta, Novak Đoković, još jednom je dokazao svoju neuništivost pobedivši Stefanosa Cicipasa u…

1 day ago

Skandal na Olimpijadi: italijanka predala meč protiv alžirskog “muškarca” (VIDEO)

Na Olimpijskim igrama u Parizu, duh olimpizma i fer-pleja ponovo su dovedeni u pitanje. Nakon…

1 day ago

Voša se borila hrabro: Vojvodina nastavlja u Ligi Konferencija (VIDEO)

Vojvođani su sinoć pružili hrabru partiju protiv Ajaksa, ali su novim porazom od 1:3 ispali…

1 day ago

Medvedev eliminisan u Parizu

Bolji bio Kanađanin Feniks Ože-Alijasim 0:2 (3:6, 6:7). Jedan od glavnih favorita za osvajanje medalje…

3 days ago

Partizan ponovo poražen od Dinama, sledeći protivnik Lugano u kvalifikacijama za Ligu Evrope

Fudbaleri Partizana daleko su od evropskog nivoa, a pogotovo od Lige šampiona kao najkvalitetnijeg takmičenja…

3 days ago

Srbija je deklasirala Portoriko sa 107 poena

Košarkaška reprezentacija Srbije pobijedila je Portoriko rezultatom 107:66 u okviru drugog kola grupne faze Olimpijskih…

3 days ago