Fudbal

Dirljiv oproštaj Zvezde od velikog zvezdaša Bore Đorđevića

Smrt Bore Đorđevića, legendarnog rokera, frontmena grupe “Riblja čorba” i velikog zvezdaša, ostavila je dubok trag u srpskoj javnosti. Bora, poznat i pod nadimkom “Bora Čorba”, preminuo je u 72. godini nakon teške borbe s hroničnim zdravstvenim problemima. Njegova ljubav prema fudbalu i Crvenoj zvezdi ostavila je neizbrisiv trag na stadionu Rajko Mitić, gde se njegove pesme i dalje pevaju sa istim žarom kao i tokom njegovog života.

Zvezda se oprašta uz stihove Bore Čorbe

U skladu sa veličinom njegovih umetničkih dela i privrženosti klubu, Crvena zvezda se dirljivo oprostila od svog vernog navijača. Na zvaničnom sajtu kluba, u emotivnoj poruci, istaknuta je neprocenjiva veza između Bore i kluba:

„Bora je poslednje dane života proveo u bolnici u Ljubljani zbog jake upale pluća, kao i pogoršanja sa hroničnom, opstruktivnom bolešću pluća. Ovog jutra, stigla je tužna vest, koja glasi da nas je Bora napustio. Ipak, nikada njegovi hitovi neće biti zaboravljeni, a veza sa Crvenom zvezdom biće večno utkana u zidine Marakane“, napisano je u uvodu na zvaničnom sajtu FK Crvena zvezda.

Tokom poluvremena utakmice protiv Bode Glimta, dok je Bora ležao u bolnici boreći se za život, sa razglasa su puštane njegove pesme. Zvezda je nastavila da peva pesme kao što su „Ponosan budi“, „Život“, „Pobeda“, i „Mihajlo gde si ti“, što je predstavljalo deo večne zahvalnosti prema Bori.

Borina ljubav prema fudbalu i muzici

Bora Đorđević je tokom svoje karijere ostavio neizbrisiv pečat ne samo kao muzičar, već i kao veliki ljubitelj fudbala i Crvene zvezde. Napisao je brojne pesme za crveno-bele, koje su danas himne severne tribine. Njegove reči su ovekovečene na stadionu Rajko Mitić, gde su pesme poput „Ne veruj im sine“ i „Pesme sa severa“ postale deo identiteta navijača. Bora je jednom prilikom izjavio:

„Svako ko nešto piše, želi da narod to prihvati. Veoma mi je drago što pesma „Ne veruj im sine“, zvuči bolje kada je pevaju Delije nego kada sam je ja otpevao. Svaki put se naježim.“

Bora Đorđević i Partizan: neočekivana saradnja

Zanimljivo je da Bora, poznat kao veliki zvezdaš, nije pevao samo za Crvenu zvezdu. On je takođe snimio i himnu Partizana „Dok Partizan bitke bije“. Ova saradnja nastala je po pozivu Kornelija Kovača, velikog partizanovca, što je kasnije Bora opisao kao najveću mrlju u svojoj karijeri:

„Istina je, pevao sam na prvom audio snimku te pesme, ali samo onaj deo „hej, hej, hej…“. I ako je neko opravdanje, nisam imao pojma da će to biti Partizanova himna.“

Uprkos tome, Partizan se oprostio od Bore sa poštovanjem, podsećajući na njegov doprinos stvaranju njihove najlepše himne.

Borina muzička karijera i pesme o fudbalu

Bora je svoju muzičku karijeru započeo davne 1965. godine u bendu Hermelini u rodnom Čačku. Po dolasku u Beograd, bio je član više poznatih grupa, da bi 1978. godine osnovao „Riblju čorbu“. Grupa je izdala 20 studijskih albuma, a pesme poput „Lutka sa naslovne strane“, „Dobro jutro“, i „Ostani đubre do kraja“ ostale su upamćene kao najveći hitovi jugoslovenskog rocka.

Jedan od najpoznatijih fudbalskih momenata Bore Đorđevića vezan je za pesmu „Pobednička pesma“, koju je stvorio zajedno sa Neletom Karajlićem iz Zabranjenog pušenja, nakon plasmana Jugoslavije na Svetsko prvenstvo 1998. godine. Ipak, nakon ispadanja sa šampionata, pesma je dobila novu verziju, „Gubitnička pesma“, koja je i dalje popularna zbog svoje satire i upečatljivih stihova.

Emotivno sećanje i trajno nasleđe

Bora Đorđević ostavio je neizbrisiv trag u muzici i fudbalu. Njegove pesme su simbol borbe, ljubavi i navijačkog duha. Crvena zvezda, zajedno sa celom javnošću, izrazila je duboko saučešće njegovoj porodici i zahvalnost što je Bora svojim stihovima ulepšao navijačke trenutke i učinio ih besmrtnim.

Borino nasleđe će živeti kroz pesme koje će se i dalje pevati na stadionima širom Srbije. Hvala ti, Boro, što si bio naš savremenik i ostavio neizbrisiv trag u muzici i fudbalu.

Nikola Štavić

Recent Posts

Siner ruši prepreke: Medvedev eliminisan, finale US Opena na dohvat ruke

Italijanski teniser Janik Siner nastavlja da impresionira na US Open-u, savladavši jednog od najopasnijih protivnika,…

17 mins ago

Rafa ponovo udara na Novaka: Nadal osporava Đokovićevo olimpijsko zlato

Novak Đoković, osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama, dodatno je učvrstio svoju poziciju kao jednog…

2 days ago

Nemačka je porazila Italiju, Mađarska je u poslednjoj sekundi pobedila Hrvatsku

Prvi dan mečeva prve divizije Evropskog prvenstva u vaterpolu za muškarce mlađe od 19 godina…

3 days ago

Dončić dolazi u Zagreb

Spektakl u čast legendarnog Dražena Petrovića, koji će se održati narednog četvrtka u Zagrebu, sve…

1 week ago

Nejmar želeo povratak u Barselonu

Moguće je da Nejmar jednostavno voli novac više nego bilo šta drugo. Ili je možda…

1 week ago

Basketaši drugi u Evropi posle poraza od Austrije

Srpska basket reprezentacija propustila je priliku da osvoji šestu uzastopnu titulu na Evropskom prvenstvu, nakon…

1 week ago