Fudbal

Debi igrača i klubova u Ligi šampiona 2024/25: Aston Villa, Alexis Mac Allister i Michael Olize

Sezona 2024/25 UEFA Lige šampiona se vraća, donoseći takmičenje u kojem se najbolji evropski timovi i igrači bore za jedan od najprestižnijih trofeja u sportu. Svake godine konkurencija postaje sve jača, a ove sezone brojne ekipe i igrači prvi put će imati priliku da iskuse čari ovog elitnog turnira. Ko su ovogodišnji debitanti?

Kada se otvara sezona UEFA Lige šampiona, jedno je sigurno – okupljanje najboljih fudbalskih zvezda sveta. Najveća imena poput Kiliana Mbappea, Jude Bellinghama, Erlinga Halanda, Mohameda Salaha, Thibauta Courtoisa i Roberta Lewandowskog svakodnevno će se nadmetati kako bi odredili ko će ove godine osvojiti krunu Lige šampiona.

Ni na trenerskoj klupi neće nedostajati zvezda. Carlo Ancelotti, Hansi Flick, Pep Guardiola, Diego Simeone i Unai Emery spremni su za taktiku i napete borbe u narednim mesecima. Ipak, svaka sezona donosi i priliku za nove klubove da osete atmosferu najvišeg nivoa evropskog fudbala.

OLLI WATKINS I ASTON VILLA

Navijači Aston Ville s ponosom se sećaju svojih slavnih trenutaka. Klub je 1982. godine šokirao svet pobedivši Bayern Minhen u finalu Kupa evropskih šampiona. Međutim, ove sezone Villa će po prvi put igrati u takmičenju koje sada poznajemo kao Ligu šampiona, nakon što je format turnira promenjen 1992. godine.

Ključni igrač u njihovom povratku na evropsku scenu je Olli Watkins, napadač koji je ove sezone spreman za svoj debi u Ligi šampiona. Watkins je prošle sezone postigao 19 golova u Premijer ligi, što je pomoglo Villi da se plasira u top četiri i obezbedi mesto u Ligi šampiona. Njegova izvanredna forma nastavlja se i ove sezone, pa s nestrpljenjem iščekuje svoj prvi meč protiv Young Boysa.

MICHAEL OLIZE

Michael Olize, jedno od najtalentovanijih mladih imena u fudbalu, brzo se uzdigao do vrha nakon prelaska iz Redinga u Crystal Palace. Njegove izvanredne igre u Premijer ligi privukle su pažnju velikih klubova, a ove sezone postao je član Bayern Minhena.

Njegov uticaj već je vidljiv – Olize je postigao svoj prvi gol za Bayern u ubedljivoj pobedi nad Holstein Kielom, a očekuje se da blista u predstojećem meču protiv zagrebačkog Dinama. Njegova odsutnost iz Crystal Palace-a značajno se oseća, s obzirom na to da klub nije zabeležio nijednu pobedu u prvih nekoliko mečeva sezone.

ALEXIS MAC ALLISTER

Iako je Alexis Mac Allister već osvajao velike trofeje, poput Svetskog prvenstva sa Argentinom 2022. godine, pred njim je sada novi izazov – debi u UEFA Ligi šampiona sa Liverpoolom. Iako ima iskustvo igranja na najvećim svetskim fudbalskim pozornicama, Mac Allister će ove sezone prvi put kročiti na teren najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja.

Mac Allister je impresionirao navijače Liverpoola od dolaska iz Brightona, i s nestrpljenjem iščekuje priliku da doprinese osvajanju novih trofeja za svoj tim.

ŽIRONA

Jedan od najvećih uspeha prošle sezone u španskom fudbalu postigla je Žirona, klub koji se prvi put u svojoj istoriji kvalifikovao za Ligu šampiona. Iako su u borbi za titulu posustali, usled čega su završili na trećem mestu u La Ligi, Žirona je ostvarila značajne pobede, uključujući dve nad Barselonom.

Njihov debitantski nastup u Ligi šampiona neće biti lak, jer već u prvoj utakmici igraju protiv Paris Saint-Germaina. Ipak, Žirona je pokazala da je sposobna za velika iznenađenja i nadaju se da će ponoviti uspeh Lestera, koji je u svom debitantskom nastupu stigao do četvrtfinala.

BOLONJA

Poput Aston Ville, i Bolonja će po prvi put igrati u modernom formatu Lige šampiona, iako su učestvovali u Kupu evropskih šampiona pre više od 60 godina. Prošle sezone Bolonja je ostvarila impresivan uspeh plasirajući se na peto mesto u Seriji A, čime su izborili plasman u Ligu šampiona.

Uprkos gubitku jednog od svojih ključnih igrača, Džošue Zirkzija, Bolonja je odlučna da ostavi svoj trag u Evropi pod vođstvom novog trenera Vinčenca Italijana. Sezonu započinju mečom protiv Šahtjora Donjecka na svom stadionu Renato Dall’ara.

BREST

Francuski Brest će ove sezone po prvi put igrati u Ligi šampiona. Nakon sjajnog plasmana u sezoni 2023/24, gde su završili treći iza PSG-a i Monaka, Brest je obezbedio svoje mesto među elitnim evropskim klubovima. Iako njihov stadion ne ispunjava UEFA standarde, domaće utakmice igraće na stadionu rivala Gengama.

Prva utakmica Bresta u Ligi šampiona biće protiv Sturma iz Graca, a navijači s nestrpljenjem očekuju debi svog tima na evropskoj sceni.

POČASNE POMENE

Među debitantima ove sezone nalazi se i slovački Slovan iz Bratislave, koji će svoj put u Ligi šampiona započeti mečom protiv Celtica. Takođe, bivši šampion Lige šampiona Xabi Alonso po prvi put će nastupiti u ovom takmičenju kao trener Bayera Leverkusena.

Vensan Kompani, legendarni igrač Manchester Cityja, ove sezone preuzima trenersku funkciju u Bayernu, nadajući se da će svoje bogato igračko iskustvo preneti na trenersku klupu i pomoći svom timu u postizanju uspeha.

Nikola Štavić

Recent Posts

Beograd ili Abu Dabi: Domaćini Final Foura Evrolige 2025. godine

Beograd i Abu Dabi su jedina dva preostala grada koja se nadmeću za organizaciju "Final…

14 hours ago

Jadran, Radnički, Oradea i Sabadel Plasirani u Grupnu Fazu Lige Šampiona

Na poslednjem danu kvalifikacija za Ligu šampiona, ekipa Radničkog iz Kragujevca postigla je pet golova…

3 days ago

Lebron James i Novi Izazovi Los Angeles Lakersa: Kako Sezona 2024/25 Može Promeniti Timski Kurs

Los Angeles Lakersi su prošli kroz turbulentno razdoblje nakon što su u aprilu pretrpeli drugi…

6 days ago

Mikel Arteta potpisao novi ugovor sa Arsenalom do 2027: Ključni trenutak za povratak na vrh Premier lige

Arsenalov trener Mikel Arteta potpisao je novi trogodišnji ugovor sa klubom, produžujući svoju saradnju do…

7 days ago

Arina Sobolenko i dalje „gladna“ – Planira povratak na prvo mesto sveta posle trijumfa na US Openu i želje da nadmaši Igu Svitek

Arina Sobolenko briljirala je na US Openu, pobedivši Džesiku Pegulu i osvojivši titulu u ženskoj…

1 week ago

Harry Kane uživa u svojoj “srećnoj zoni” Engleske pre 100. meča za reprezentaciju

Kapiten Engleske Harry Kane govori o svojoj "srećnoj zoni" dok se priprema za istorijski 100.…

1 week ago