U organizaciji Međunarodnog naučnog foruma Dunav – reka saradnje nedavno je u Zemunu održana konferencija koja je tradicionalno okupila stručnjake i poznavaoce dunavske regije. Podunavlje je razmatrano iz ugla ekologije, turizma i ekonomije. Šanse za saradnju i napredak su velike, ali, region prvo mora postati poznat, a Srbija vidljiva, jedna je od poruka ovog skupa.

Udruženje Dunav reka saradnje, odnosno Međunarodni naučni forum Dunav reka saradnje postoji već nekih tridesetak godina. Za svo ovo vreme saradnja zemalja Podunavlja postoji u većoj ili manjoj meri, u onoj meri u kojoj nekom uspeva da razbije nacionalne barijere, navodi  ekonomista Kristijan Ristić. On podseća da je u slivu Dunava dosta toga urađeno na polju zaštite kulturno-istorijskih spomenika, i da su rezultati donekle značajni i u odbrani od poplava. Međutim, „ono što je recimo jako važno, na čemu se apsolutno nije radilo ništa jeste u delu zaštite kvaliteta vode Dunava, iako on u tako velikom delu protiče kroz Srbiju,“ kaže Kristijan Ristić i najavljuje aktivnosti Foruma na tom polju vezanom za zaštitu životne sredine.

„Neki problemi mogu se rešavati samo zajednički,“ podseća Edita Stojić, iz organizacije Foruma, i dodaje: “Potrebna je saradnja u celom Podunavlju, u celom slivu Dunava. Dunav je važan međunarodno, i to ne samo za zemlje u slivu, nego i za neke daleke zemlje zainteresovane za njegove plovne puteve, poput Kine.“

Sa aspekta nekog ko se bavi turizmom u najrazvijenijoj zemlji Evropske unije u kojoj Dunav izvire, u Nemačkoj, za region i Srbiju je presudno važno da postanu poznati u svetu turizma. „Za mene je osnovno pitanje kako učiniti Srbiju vidljiivijom sa turističke strane. Vi imate dobru destinaciju za letove. Dolazi vam Wizz Air, Lufthansa, partner Air Serbia – e,“ podseća turizmolog Monika Virtenberger. „Kao turista možete ostati u Beogradu, recimo nedelju dana tokom leta, zime, kad god. Ili možete da napravite kombinaciju da na primer četiri dana budete u Beogradu, a onda odete na more, u Podgoricu, Tivat, Dubrovnik. Možete da vozite bicikl u Srbiji, možete da lovite u Srbiji, šta god. Toliko je mogućnosti, ali moraju biti pogurane,“ ističe Monika Virtenberger.

S.Ć.