Svi napori koje Srbija ulaže da bi ušla u EU nisu ni približno jasni, dok se detaljno ne sagledaju sve neophodne procedure i dok se svaka promena ne pretoči u novčanu vrednost. Pregovarački tim za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji nedavno je završio još 3 skrininga u Briselu. O procesima, promenama i iskušenjima koja su pred Srbijom, šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević, za naš portal izjavljuje da je veliki spektar pitanja kojima moramo da se bavimo. I to je uobičajeno za tok pregovaračkog procesa i dodaje da prioritete moramo pametno rasporediti  i da se ne može staviti akcenat samo na jedan segment pregovaračkog procesa, već da ih moramo paralelno ostvarivati, neke naravno bržim tempom, neke nešto sporije, zato što zahtevaju mnogo više i sredstava i vremena.

U promenama kroz koje Srbija mora proći a koje se u pregovaračkom rečniku zovu poglavlja, zaštita životne sredine biće jedna od najzahtevnijih i najskupljih. Vođa pregovaračkog tima jasno ističe da mi taj novac nemamo ali i predlaže potencijalne načine za pribavljanje:

"Znate da postoji računica i to je sada prva preliminarna računica 10,4 milijarde evra. Tu morate obratiti pažnju - jer tih para nema. I tih para neće biti, naravno, u dovoljnoj meri, u narednih desetak godina. Dakle moramo biti potpuno svesni da sredstva za ovu vrstu reforme moramo ukalkulisati kroz jedan duži vremenski period, pronaći ih u budžetu, u sredstvima evropske unije, u bilateralnim projektima ali i kroz investicije."

Postoje oblasti koje su sa tehničke strane lakše, ali takođe traže mnogo rada. To  su nauka i kultura, istraživanje, razvoj, obrazovanje.

"Naše obrazovanje mora biti kompatibilno na svim nivoima obrazovanju koje postoji u Evropi, ne zato što neko želi da kontroliše srpsko obrazovanje, nego zato da bismo vi ili ja mogli da nađemo posao u EU kada postanemo deo jedinstvenog tržišta, bez ikakvih ograničenja", objašnjava za Energynews gospođa Miščević.

U jednom pogledu u budućnost i vreme kada Srbija bude članica Unije, promene će biti drastične i pre svega ekonomske. Ali, za šeficu pregovaračkog tima Tanju Miščević ovaj sadašnji trenutak je najvažniji.

"Najvažniji period je upravo ovaj, kako sve to da postavite do momenta članstva. I zato ne žurimo, i zato ni nemamo mandat da pregovaramo tako što ćemo naglo donositi odluke i prihvatati sve ono što misli evropska komisija da je za Srbiju dobro. Mi ćemo probati da preraučanamo šta mi mislimo da je za nas dobro i naći neko srednje rešenje", zaklučila je Miščević.