Rezultati istraživanja do kojih su došli naučnici iz Amerike i Australije, pokazuju da iza stabilizacije temperature u poslednjim godinama stoji priroda, odnosno vetrovi u oblasti ekvatora. Pasati koji duvaju sa istoka na sever, u predelu zemljine polulopte, su razlog što od 2001. nemamo drastičan porast temeperature vazduha, prenosi Gizmag.

„Naučnici su dugo pretpostavljali da okeani na neki način doprinose borbi protiv globalnog zagrevanja, ali nisu znali kako“, ističe profesor Metju England iz Australije, koji je i vođa ovog istraživanja. Prema njegovim rečima, sa sigurnošću možemo reći da zahvaljujući Pacifiku od 90-tih godina odolevamo ubrzanom rastu temperature. Moguće je da su snažni pasati i godinama unazad činili svoje, ali za to nedostaju dokazi, jer niko nije računao snagu vetra prilikom proračunavanja globalnog zagrevanja. Naime, jaki vetrovi koji duvaju u ovom području talase vreline potiskuju na dno okeana, a na površinu izbija hladnija voda, što dovodi do stagniranja temperature vazduha.

Kako navodi, Gizmag, England je sa kolegama u istraživanju došao do zaključka da Pacifik spušta temperaturu između 0,1 i 0,2 stepena celzijusa na godišnjem nivou. „Potiskivanjem tople vode na dno okeana, Pacifik usporava zagrevanje atmosfere“, ističe profesor, ali dodaje da ovakvi efekti neće biti večni. „Topli vodeni talase se potiskuju ka dnu okeana, ali ne idu veoma duboko, te će vrlo lako izbiti na površinu, čim vetrovi budu duvali manjim, odnosno normalnim intenzitetom“, smatra England i ističe da će toplom talasu biti potrebno manje od decenije da dospe u atmosferu.