Škotsko ostrvo Eig poznato je po tome što je jedno od najzelenijih ostrva na svetu. Ipak, ovo ostrvo poznato je i kao ostrvo koje čak 90 odsto energije koju koristi dobija iz obnovljivih izvora energije, piše Inhabitat. Solarni paneli, vetrenjače i hidroelektrična postrojenja zadovoljavaju potrebe svih žitelja ovog ostrva, te Eig ponosno nosi i titulu prvog „samo-dovoljnog“ ostrva.

S obzirom da se sva energija dobija iz alternativnih izvora, stanovnici ostrvo veoma racionalno koriste struju i teže energetskoj efikasnosti i ekonomičnosti. Tako prosečno domaćinstvo ne sme da koristi više od 5 kilovata u isto vreme, dok je ta granica za poslovna lica 10 kilovata.

Zahvaljujući geografskom položaju, ostrvo Eig je izloženo jakim vetrovima, sa velikim brojem sunčanih dana tokom godine, pa su žitelji to iskoristili da koristeći alternativne izvore obezbede besplatno grejanje u javnim ustanovama kao što su crkve, društveni centri i slično. Ostrvo Eig, takođe je specifično i po tome što su od 1997. godine njegovi „vlasnici“ upravo njegovi stanovnici.