Dolina smrti u KalifornijiTemperatura u Kaliforniji tokom godine kreće se od 3C do 33C, ali prosečna temperatura u Death Vally tokom letnjih meseci je čak 49 stepeni Celzijusove skale. Kako i sam naziv, ove doline kaže, Dolina smrti, jeste najtoplija tačka ovog područja. Sa najvišom izmerenom temperaturom od 56,7 stepeni iznad nule, ovo mesto je najtoplije i najsušnije mesto u Severnoj Americi. Ono što je posebno specifično za ovu Dolinu, jeste što uprkos visokim temperaturama preko dana, noću temperatura padne čak i do nule.

Međutim, postoje sporovi oko toga da li je Dolina upravo i najtoplije mesto na Zemlji ili ta čast pripada gradiću  Al Azizah, na severozapadu Libije, gde je davne 1922. godine izmereno čak 57,8 stepeni u plusu. Iako je doskora upravo ovaj libijski gradić važio za najtopliju tačku, u poslednje vreme ona je dovođena u pitanja. U „najvrelija“ mesta za život spada još jedno mesto u Libiji - Gudamis. Ovo mestašce važi za oazu zapadnog dela ove afričke države, a njegovi meštani prave kuće od palmi i blata kako bi preživeli nalete vrućina i peščane oluje. Najviša izmerena temperatura u Gudamisu iznosila je 55C, isto kao i najtoplije mesto u susednom Tunisu - Kebili. Poslednje mesto pripada jednom od najpoznatijih lokaliteta sa afričkog kontinteta - Timbuktu, mestašcu poznatom po jednoj od najvećih svetskih kolekcija antičkih rukopisa, ali i po tri velike džamije, koje svedoče o značaju ovog seoceta za širenje islama na afričkom kontinentu. Temperatura u Timbuktu leti se penje i do 54,5 C iznad nule, a spas od vrućina meštani traže na obalama reke Niger, koja se nalazi 15ak kilometara od ovog mesta.

Goruce planine u KiniSvakako da postoji još mnogo „vrućih tačaka“ koja nisu nastanjena upravo iz istih razloga, pa se temperatura ne može ni meriti, a jedno od njih jesu i Goruće planine u Kini, koje zbog crvenog kamena podsećaju na plamen, a uz to su i izuzetno tople.

 

 Foto: http://www.freedigitalphotos.net/