Metereolozi širom sveta kažu da Evropu ove godine čeka ledena zima. Najhladniji zimski period u poslednjih sto godina obeležiće temperature i do 30 C ispod nule, snažne oluje, mećave i snežni smetovi od decembra, a kako prenosi radio Glas Rusije, otopljenje se može očekivati tek u aprilu. Međutim, postoje mesta u kojima temperature odavno ne haju za termometar, gde se dah ledi, a snežna belina je jedini prizor koji okružuje stanovnike ovih najhladnijih mesta za život.

U kategoriji pet najhladnijih mesta za život na planeti, prvo mesto zauzima ruska istraživačka stanica Vostok na Antarktiku. Najniža zabeležena temperatura iznosila je 89,2 stepena Celzijusa ispod nule, a osim neverovatno niskih temperatura ovo mesto se može „pohvaliti“ i da je najvetrovitije područje. Drugo i treće najhladnije mesto na Zemlji takođe se nalaze na teritoriji Rusije, pa tako sa najniže izmerenom temperaturom od -71,2 stepena rusko selo Ojmjakon zauzima drugo mesto. U selu živi oko 500 stanovnika, a kako prenosi Dejli mejl, ovde se naočare zalede tako da se ne mogu odvojiti sa lica, a škole se zatvaraju samo ukoliko temperatura padne na minus 52. Ovo rusko selo je veoma interesantan spoj prirode, jer su u avgustu u Ojmjakonu temperature preko 30 C, dok prosečna januarska temperatura iznosi 50 stepeni ispod nule. Leti dan može da traje čak 21 sat, dok u decembru samo tri. Inače, samo ime ovog ruskog sela znači „voda koja se ne ledi“, a naziv je opravdan time što se i vrela voda na izuzetno niskim temperaturama istog časa pretvara u paru i nestaje.


Sa neznatno nižom temperaturom, Ojmjakon prati još jedan ruski grad - Verkojansk, gde je zabeleženo -69,8 stepeni ispod nule. U ovom gradu danas živi malo manje od hiljadu i po stanovnika, a nekad su u njega slani politički zatvorenici. „Severni led“ ili Nort ajs je najhladnija tačka Grenlada, ali ujedno i mesto sa najnižom temperaturom na zapadnoj hemisferi. U ovoj britanskoj istraživačkoj stanici izmerena je temperatura od 66 stepeni ispod nule, čime je dospelo na na četvrto mesto najhladnijih mesta za život. Sa temperaturom od 63 stepena ispod nule, Snag u Kanadi je najhladnija tačka u Severnoj Americi, a peta na planeti. Ono što je specifično za ovo mesto jeste što možete da čujete ljude koji razgovaraju iako su oni kilometrima udaljeni od Snaga. Ovo je moguće zahvaljujući specifičnim geografskim karakteristikama kao i  visokim planinama kroz koje prolaze hladni vetrovi.

 

 Foto: www.freedigitalphotos.net