Rekonstrukcija Botaničke bašte "Jevremovac" u Beogradu nastavljena je posle pauze od nekoliko meseci i biće, prema najavama nadležnih, završena u aprilu sledeće godine, javljaju Novosti a prenosi E-kapija. Renoviranje najveće zelene oaze u centru Beograda počelo je još u julu 2012. ali je zbog nedostatka novca zaustavljeno samo nekoliko meseci kasnije. Pošto je Ministarstvo energetike preuzelo ugovorene obaveze i isplatilo sredstva, rekonstrukcija je nastavljena. Vrednost celokupnog posla je 63 miliona dinara, međutim, prema rečima upravnika Petra Marina, da bi ova zelena oaza bila sređena "pod konac", zafaliće još 100.000 evra.

Prema rečima upravnika Petra Marina, kada je u pitanju rekonstrukcija otvorenog dela parka, koja se finansira novcem iz državne kase, do sada je urađen prilično veliki deo posla.

- Završena je hidrantska mreža, koja će omogućiti bolje navodnjavanje biljaka, ali i sigurnu zaštitu u slučaju eventualnih požara. Najveći deo šetališta je već popločan, ostalo je da se asfaltiraju pristupne staze. Planiramo da do kraja jeseni završimo, makar prednji deo bašte, kako bismo otvorili vrata za goste. Nakon toga, nastavljamo sa radovima u donjem delu parka, gde ćemo renovirati fontanu i široke staze.

Započeti radovi na stazama su samo deo velikog renoviranja. Najveća investicija je rekonstrukcija velikog i malog staklenika, koju finansira EU iz pretpristupnih fondova i vredi 150 miliona dinara.

- Za ove radove novac leže na vreme, a izvođači profesionalno obavljaju posao - objašnjava Marin. - Pošto zgrada velikog staklenika datira još iz 19. veka, planiramo da je restauriramo da izgleda kao kada je sagrađena. Sa druge strane, unutar staklenika, biće ugrađena najsavremenija oprema za održavanje i navodnjavanje biljaka. Mali staklenik, odnosno množara, nije rekonstruisan još od Drugog svetskog rata, a sada će biti potpuno renoviran.

Osim ulaganja u staklenike i park, nedavno je završena i obnova Japanskog vrta za koju je opština Stari grad izdvojila 2,7 miliona dinara.

Nedostaje još 100.000 EUR

Konzorcijum firmi "Pro Banat izgradnja" i "Rufs", koji je zadužen za renoviranje Botaničke bašte, prekinuo je krajem prošle godine radove, jer im država nije uplatila ni dinar! Pošto je Ministarstvo energetike preuzelo ugovorene obaveze i isplatilo sredstva, rekonstrukcija je nastavljena. Vrednost celokupnog posla je 63 miliona dinara, međutim, prema rečima upravnika Petra Marina, da bi ova zelena oaza bila sređena "pod konac", zafaliće još 100.000 EUR.