Protest u Pančevu

Pančevo - Na subotnjem protestu u Pančevu omladina Zelenih Srbije – Pokret za Pančevo i Demokratska omladina Pančeva upozorili su javnost i vlasti na posledice ukidanja mernih stanica koje beleže zagađenost, odnosno kvalitet  vazduha.  

Zeleni su podsetili na probleme sredina u kojima je povećan nivo respiratornih, kancerogenih i drugih oboljenja. Ovim protestom Zeleni su upozorili na na problem koji je nastao sa ukidanjem Fonda za zaštitu životne sredine. U ovom trenutku finansiranje zaštite životne sredine nije ni na koji način izdvojeno u budžetu Srbije, uprkos tome što industrijski zagađivači imaju obavezu da u budžet Srbije uplaćuju određene nadoknade koje su formulisane zakonom.

U januaru mesecu priliv podataka na osnovu kojih znamo kakav vazduh udišemo umanjen je za 30 odsto. Prema mišljenju stručnjaka, prava slika o zagađenosti ne može se formirati ako je nivo podataka ispod 90 procenata. Sistem u koji je uloženo oko 4 miliona evra ima 40 stanica širom Srbije i važio je za jedan od najboljih na Balkanu. Sredstva za njihov rad nisu odobrena prilikom formiranja budžeta Vlade za 2013. godinu. Postavljanje mreže pomogla je svojevremeno Evropska unija.