Proizvodnja organskog voća, povrća i žitarica u Srbiji zauzima nešto manje od 20 hiljada hektara. Takva proizvodnja i njen mali procenat u odnosu na konvencinalnu proizvodnju čini da i tržište organske hrane u Srbiji izgleda veoma malo. Međutim, potražnja za organskim proizvodima je sve veća i, iako ne može da se meri sa prodajom konvencionalno proizvedene hrane, ipak ima jasne pomake napred.

„Kada smo, pre pet godina, otvorili prvu radnju u Beogradu, jedan uži krug ljudi, naših prijatelja i njihovih prijatelja je rešio da nas podrži i da počne da od nas naručuje i kupuje organske proizvode. Međutim polako, od usta do usta, širio se krug onih koji za nas znaju i naših kupaca. Danas, kada imamo sedam Organico prodavnica, možemo da kažemo da i kroz naš rast vidimo i kako raste potražnja za organskim proizvodima“, za Energynews objašnjava Danijela Pavlović, vlasnica Organico prodavnica.

Organico sarađuje da preko 30 proizvođača organske hrane u Srbiji. Za mnoge je ovo jedina prilika da budu na tržištu sa svojim proizvodima. Ipak, što se tiče potražnje, to nije dovoljno.

„Svi naši proizvođači imaju sertifikovanu proizvodnju i to su uglavnom porodična gazdinstva i u proizvodnju je uključena najčešće cela porodica. Taj posao nije mali, naprotiv, organska proizvodnja zahteva da joj budete potpuno posvećeni i nema napuštanja, ali ona ima svoj kapacitet i vi kao proizvođač ne smete da zanemarite kvalitet u odnosu na kvantitet“, kaže Danijela Pavlović i dodaje: „Nije lako baviti se organskom proizvodnjom, nije lako obezbediti radnu snagu, drugačiji su procesi i sve to dosta košta u odnosu na konvencionalnu proizvodnju, ali ima i dosta potražnje. Mi smo sada u situaciji da neke organske proizvode i uvozimo, a bilo bi odlično da imamo i nove proizvođače na domaćem terenu“.

Kada je u pitanju gotov proizvod, jedno od neizbežnih pitanja je- kako je to toliko skuplje?

„Ovo pitanje je jedno od najčešćih i u tom smislu mi tek treba da osvestimo značaj organske hrane u svakodnevnom životu i ishrani. Često ga čujemo i u našim prodavnicama i ja tada kupcima odgovorim- probajte ako imate uslova da nešto posadite i da gajite bez pesticida, bez prskanja, bez tretiranja, potpuno prirodno, jer su i preparati kojima se tretira organski uzgoj prirodni- pa ćete videti koliko truda i rada je potrebno da bi vam ta jedna sadnica uspela. Svaka biljka i voćka organskog proizvođača rasla je pod budnim okom i uz veliki trud i rad, da bi opstala zdrava i da bi sačuvala sva svoja svojstva. A činjenica je da je za svako dete bolja jedna organska jabuka na dan, nego ne znam kakve grickalice i slatkiši koje takođe skupo plaćamo“, kaže Danijela Pavlović.

U lancu Organico prodavnica se, pored organskih proizvoda iz cele Srbije, mogu naći i organski mlečni proizvodi, meso i jaja.