Krajem prošle godine otvoren je konkurs za inovativne ideje koje povezuju IT sektor i poljoprivredu, a sve to u okviru Katana poslovnog akceleratora. U okviru ovog programa biće raspodeljeno preko 2 miliona evra, a za sve vreme trajanja projekta preduzetnici koji budu uspešni u plasiranju svojih proizvoda i njihovoj prodaji, dobijaće i nagradu iz fondova Katane.

“Ovde je reč o croud fundingu. Naši korisnici će moći da pronađu dodatno finansiranje za svoje proizvode, a mi ćemo to dodatno nagraditi dodavanjem značajnih sredstava iz fondova projekta i time pomoći da zažive i pređu iz faze akceleratora u realno tržište”, za Energynews objašnjava Vladimir Crnojević iz BioSensa, jednog od partnera u projektu.

Apliciranje za Katanu će trajati do početka marta 2017. godine, kada počinje glasanje za najbolje projekte. Preduzetnici koji su konkurisali će međusobno glasati jedni za druge i na taj način izdvojiti najinovativnije ideje.

“Ovakav način izbora je novi za akceleratora ovog tipa, znači glasanje neće biti eksterno nego interno. Svako ko aplicira će napraviti dvominutni video u kome predstavlja svoju ideju. To je dovoljno da se vidi u čemu je suština, bez mnogo ulepšavanja i ukrašavanja”, kaže Maja Žikić iz kompanije Inoses.

“Katana je prilika za finansiranje za start up kompanije i mala i srednja preduzeća iz oblasti poljoprivrede i informacionih tehnologija. Uz ovu pomoć oni će moći da svoje ideje približe realnom tržištu. Nudimo im finansiranje, ali takođe i to da ceo proces bude transparentan i oslobođen birokratije”, objašnjava Grigoris Hadžikostas i nastavlja: “Korisnici jednostavno mogu da uđu u ceo proces, da prikupe znanja, kontakte i da razviju svoje ideje i svoje proizvode”.

Prvi ovakav projekat u Srbiji bio je Fractals, a za vreme njegovog trajanja podeljeno je 5,5 miliona evra. Ovo je bio prvi projekat koji je uspešno povezao IT industriju i agrar.

„Mi se nadamo da ćemo sada ponoviti uspeh iz Fractals projekta gde smo uspeli skoro dva miliona od onih 5,5 da zadržimo u Srbiji kroz projekte naših kompanija i nadamo se da ćemo sa Katanom nastaviti tim putem. Verujemo da ovakvi projekti pokazuju šta je sve moguće uraditi uvođenjem informacionih tehnologija u sve životne sfere“, naglašava Milan Šolaja ispred Vojvođanskog IKT klastera.

Fondove za ovaj biznis akclelerator obezbeđuje Evropska unija, a u vođenju projekta učestvuje veliki broj domaćih i međunarodnih organizacija.