Med je jedan od naših najkvalitetnijih i najtraženijih proizvoda. O pčelarstvu i medarstvu razgovaramo sa predsednikom kovačičkog pčelarskog društva, Dušanom Đuricom. Dušan Đurica je u pčelarstvo ulazio postepeno, dok nije došao do profesionalnog bavljenja. Proizvodi rojeve, med i proizvode od meda.

„Pčelama je lepo baviti se ko voli. Sa pčelama možete i da zaradite, i da ostane deo priohoda, ali imate i troškove oko selidbe, oko obilaska, pojenja“, detaljno objašnjava Dušan. „Danas imam 132 košnice, nalaze se na 4 lokacije. Volim da ih rasporedim i zbog paše i zbog svega, da one imaju dovoljno polena jer kad je velika koncentracija pčela na jednom mestu, ona šeta u krugu 3 kilometra i već proizvodnja nije isplativa“.

Neko ko ulazi u pčelarstvo trebalo bi da bude svestan određenih preduslova, kao i koliko su početna ulaganja za bavljenje ovim poslom, smatra Dušan.

„Baviti se pčelarstvom, to je skupo. Oprema je jako skupa. Znači, da biste jednu košnicu opremili, treba vam negde oko 150 evra za prvu godinu. Ali, to toliko nije, nego ostala oprema, vrcaljke, otklapači, topionici, sve je to toliko skupo, sve se to koristi od prohroma, više se ne koristi kao nekada što su pčelari koristili aluminijum, pconkovana burad. Sad sve morate da imate kako treba“.

U ovom poslu se ništa ne ostavlja za sutra. Pčele traže neprekidnu brigu i rad. Taj rad svakako može da da rezultat u novcu. Ali, zarade pčelara danas nisu adekvatne zbog mahinacija u otkupu meda, kao što je, kako kaže Dušan, bilo i ove godine.

„Ove godine su krenuli, lepo je krenulo sa bagremovom pašom. Proizvođači su krenuli sa otkupnom cenom od 4 i po evra po košnici. Međutim, kada su videli da im pčelari nude uveliko med, skinuli su na 4, pa na 3,60 evra. Koriste se raznim metodama, na primer izvršite analizu meda i kažu – med ne odgovara ali uzeću ti ga po ceni od 3,60 eura. Znači, ako ne odgovara taj med, onda ne vredi ni 3,60. Onda ga treba uništiti“.

Osim toga, ni država nema naročito milosti prema pčelarima.

„Svuda u svetu pčelarima plaćaju za oprašivanje a kod nas su uveli da pčelari plaćaju što nose da oprašuju. Tako na primer ako odvedete pčele u Deliblatsku peščaru, vi morate platiti Šumskoj upravi Vojvodine 150 dinara po košnici plus 64 dinara zdravstveno uverenje ili pasoš  za selidbu pčela“, navodi Dušan Đurica.

Iako su problemi brojni, ljubav prema ovom specifičnom poslu savladava prepreke. U poslednje vreme dosta je ljudi koji bi hteli da se bave pčelarstvom. Pitali smo Dušana koja bi bila njegova preporuka.

„Kad mi se pojavi neki mladi čovek i hoće da se bavi pčelarstvom – ima ih sada puno, ne zna tematiku ali hoće jednistavno da se bavi i rešio je, ja ih upozoravam – ako ima ljubavi prema pčeli prve 3 godine profit nemate. U trećoj godini doći ćete i do profita. Na prvom mestu je ljubav, a samim tim dolazi posle i profit“, poručuje Dušan.