Nadomak Beograda nalazi se selo Konatice čija se istorija proteže još s početka 13og veka. Stanovnici ovog sela se uglavnom bave ratarstvom i stočarstvom. Mirko Stanimirović, jedan od žitelja ovog sela, čija porodica tu živi od 17-og veka, za Energynews priča o opstanku, problemima i zadovoljstvima malog domaćinstva. Za svoje selo tvrdi da je nezamenljivo a posebno ceni tradiciju bavljenja stočarstvom i ratarstvom, koju je nasledio od svojih roditelja, iako je za sebe imao neke druge životne planove.

Selo Konatice

 Porodica Stanimirović obradjuje 60 hektara zemlje. Sa oko 12 muznih krava dnevna proizvodnja mleka iznosi oko 200 litara. Od toga 10 posto odlazi u preradu. Proizvode se punomasni sirevi i salate sa dodacima različitog povrća, a te proizvode dalje plasiraju na pijace. Mirko nam objašnjava da ovaj obim proizvodnje njegovoj porodici može doneti novac ali da je izuzetno teško.

 “Najteže mi pada stočarstvo, odnosno proizvodnja mleka jer taj posao predstavlja obavezu koja ne zna za vikend ili praznik ili loše zdravlje. Svaki dan se mora ustati u isto vreme i oko stoke se baviti određeni broj sati”, kaže naš sagovornik Mirko.

 Selo Konatice svojim stanovnicima donosi velike nevolje zbog svog prirodnog položaja. Nalazi se na obalama reka Beljanice, Peštana i Kolubare. U toj oblasti poplave svake godine ozbiljno prete da naprave velike gubitke malim domaćinstvima. Zbog toga su najveći problemi u ovom poslu nesigurnost i veliki rizik. Kako ne može uvek da kontroliše i predvidi količinu prihoda, Mirko često ne zna ni kome a ni po kojoj ceni će prodati svoje proizvode.

Mirko Stanimirović na sajmu "Kulinarija" u Beogradu

 “Te rečice su u ataru Konatica spojene sve u korito Peštana i do Konatica imaju nasipe, uređena korita, a kako nastaje atar Konatica to je nezašticeno i tu se razliva…plavi se negde oko 3-4  hiljade hektara. I tada nam napravi velike štete na poljoprivrednim kulturama. Ugrozava domaćinstva, bilo je tad i utopljene stoke, zagađuje nam i pijaću vodu”, žali se Mirko.

 Međutim, iako situacija nije idealna i mala seoska domacinstva imaju sve više poteškoca, Mirko Stanimirović iz sela Konatice ne odustaje od svog malog domaćinstva, apeluje za pomoć i prevenciju područja kojima prete poplave i prati moto kojim ga je naučio njegov deda a koji glasi “Posao koji radite i od koga živite, dokle ga radite dotle ga i volite.” Voleći svoj posao, Mirko i njegova porodica uspevaju da se izbore sa svim rizicima koje on sobom nosi.

M.N – J.M.