Srbija  jeste zemlja velikog poljoprivrednog kapaciteta ali bez obzira na to činjenica je da malo proizvođača mogu samostalno da nastupaju na poljoprivrednom tržištu, a da pritom postignu zadovoljavajuće rezultate kada je u pitanju otkupna cena proizvoda. U cilju poboljšanja položaja poljoprivrednika javljaju se brojne zadruge i udruženja. Jedna od njih je i Agromreža, nevladina organizacija koja se bavi podsticajem razvoja agrobiznisa u Srbiji i regionu. O načinu ojačavanja poljoprivrede za portal Energynews govori Mr Ivanka Milenković, biolog, konsultant Agromreže.

Ivanka Milenković, Agromreža

 “Mi smatramo da jedino nekim načinom udruživanja kroz zadruge, udruženja itd. Mozemo napraviti ozbiljniji pomak kako sa dobavljačke tako i sa poljoprivredne strane, kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja.”

Postoje ograničenja u obimu delovanja zadruga i udruženja koja se odnose na aktuelni Zakon i Ivanka Milneković nam objašnjava probleme s kojima se suočava njena struka. “Nažalost, imamo stari zakon o zadrugama koji funkcioniše još od 1996. Njegova promena je užasno teška jer povlači sa sobom niz posledica koje se odnose na privatizacije, a mi nismo organizacija koja se upliće u takve stvari.”

Poljoprivrednim proizvođačima je postalo jasno da im brojnost i dobra organizovanost mogu doneti ne samo veće prihode nego i veća prava. Vrlo brzo su mnogi od njih uvideli da je ovo dobar model poslovanja pa su sledili primer zasnovan na principima udruživanja. Jedno od takvih udruženja je i Udrženje poljoprivrednika Stara Pazova. Njihov trenutni celj je da “pokušaju da oforme jedno  mesto za sve zrnaste proizvode kako bi postigli bolju otkupnu cenu, dali ravnopravne šanse manjim proizvođačima i izbegli obaveze nametnute od vlasnika velikih silosa gde sada skladište svoje proizvode”, objasnio nam je Zdenko Vareca, potpredsednik Udruženja poljoprivrednika iz Stare Pazove. Kako bi obezbedili bolji plasman i otkup manjim proizvođačima, ovo udruženje pretenduje da se organizuje jedno otkupno mesto.

Zdenko Vareca, Udruženje poljoprivrednika Stara Pazova

Mesto Feketić u Severnobanačkom okrugu predstavlja još jedan primer udruživanja poljoprivrednika. Skoro svi stanovnici Feketića su članovi Udruženja.  Oroš Kalman, predsednik ovog udruženja tvrdi da su zahvaljujući aktivnostima udruženja poljoprivrednici u ovom kraju značajno unapredili svoju proizvodnju, ali i naučili na koji način mogu  uštedeti.

“Svake srede smo održavali sastanke i na predavanja smo zvali obično pametnije ljude koji već imaju iskustva u poljoprivredi. U svakoj grani, negde smo zvali iskusnog profesora, negde smo zvali iskusnog pčelara, negde nam je došao akademik… i mogu da vam kazem da smo za ovih 10-12 godina toliko uspeli da naučimo da najmanje sa 10,20% ekonomičnije gazdujemo.”

Uzajamna podrška na lokalnom nivou

Zadruga Carska Bašta iz Muzlje, kod Zrenjanina  je još jedan od svetlih primera kako udruživanje poljoprivrednika može biti jednostavno i funkcionalno. Ovo udruženje ima ugovor sa distributivnim centrom Gomex koji svoje proizvode plasira u 118 maloprodajnih objekata širom Vojvodine pa je jasno da ovde proizvođači ne strahuju od neizvesnosti gde će plasirati svoje proizvode.

Tibor Molnar, "Carska bašta"

U okviru Carske bašte učestvuje 6 velikih gazdinstava koja imaju težnju za proširenjem i unapređivanjem proizvodnje. Njihov cilj je da prvenstveno obezbede potrebne količine povrća koje su neophodne Gomexu, ali imaju planove da vremenom za odredjene količine povrća prošire tržište i van granica Srbije.

O uspešnoj saradnji Carske bašte i Gomex-a, Boris Toljaga, rukovodilac menadžera kategorije u Gomex-u, ukazuje nam na obostrano zadovoljstvo - “Njihov interes je da plasiraju što veće količine robe kroz naše objekte, naš interes je da podmirimo što više kupaca i njihove potrebe za kvalitetom.”

Imajući u vidu poteškoće kroz koje individualni proizvodjači prolaze na putu ka osvajanju tržišta, zadruge i udruženja čine se kao idealno rešenje. Ova udruženja razlikuju se po poljoprivrednim delatnostima, načinu organizovanja posla i broju članova ali zajedničko mišljenje je da su svi vidovi udruživanja poljoprivrednika budućnost srpske poljoprivrede i da je to najsigurniji put za ostvarivanje prava i plasiranje proizvoda na tržište.

M.N. - J.M.