U tehnološkom parku u Vršcu nedavno je otvoren Zelendata centar – nova i inovativna infrastruktura koja koristi ekološka rešenja za hlađenje servera. Iza ovog ekološkog rešenja baziranog na tehnologiji američke kompanije Green Revolution Cooling, stoje kompanije E-smart Systems i HiTeam. Zelendata se nalazi u vršačkom Tehnološkom parku. 

foto: Zelendata

Srbija je 17 zemlja u svetu koja je primenila ovo tehnološko rešenje, bitno za očuvanje životne sredine s obzirom na činjenicu, kako poručuju iz Zelendate, da data centri troše čak šest odsto ukupne električne energije u svetu. Polovina te energije odlazi na hlađenje. Inovativni sistem hlađenja servera potopljenih u tečnost zove se „Liquid Immersion Cooling ICEraQ.“

Na internet prezentaciji Zelendate istaknuto je da tehnološko rešenje GRC, „globalnog lidera u polju hlađenja hardverske opreme u data centrima putem potpunog potapanja opreme u rashladnu tečnost“ štedi energiju i smanjuje operativne troškove za 50 procenata. „ICERaQ predstavlja  mikromodularan sistem za hlađenje putem potapanja“ i njegova implementacija donela je efikasnost i uštedu prostora i troškova.

foto: Green Revolution Cooling