Na području sela Šatrinci, nadomak Iriga, u autentičnom prirodnom okruženju šuma i obližnjeg jezera u bližoj budućnosti nići će Prirodni selfnes centar koji će okupljati  ljude svih uzrasta zainteresovane za šumski turizam. Fond za projekat Prirodni ili šumski selfnes, kako ga još zovu, obezbeđen je iz sredstava EU projekata prekogranične saradnje a realizuju ga organizacija Irig moj grad, Opština Irig, Mora Tourist iz Morahaloma i Zavod za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu iz Novog Sada.

Projekat šumskog turizma koji treba da donese dobrobit i turistima i stanovnicima opštine Irig rođen je u okrilju organizacije Irig moj grad, na inicijtivu aktivista koji već godinama oživljavaju ovo  vojvođansko mesto najrazličitijim akcijama, od kurseva jezika, preko javnih radova uređenja grada, do krečenja škola,  izgradnje dečjeg parkića, i mnogih drugih. “Letos smo zajedno sa Slobodnom zonom pravili besplatan bioskop, to je trajalo sedam dana. Od devet časova do deset su bile projekcije filmova. Što je divno, nula dinara. Dovoljna je samo jedna dobra organizacija i već nešto može da se dešava,” kaže Srđan Budmičić i naglašava da iza svega stoji želja da se stvari pomere i ne prepuste monotoniji:  „Jednostavno pokušavamo da od igle do lokomotive bilo šta da dovučemo u Irig, da se nešto dešava, jer mi, na žalost, kada gledamo Irig kao Irig, mi nemamo ništa... Dom kulture ne radi, kulture nema. Jednostavno, pokušavamo, šta god ko ponudi da je dobro, da to dovučemo da bude na teritoriji opštine Irig. Znači, da li je to Vrdnik, da li su to Šatrinci, da li je to Irig, Rivica? Bilo šta.”

Budući Prirodni selfnes centar pozicioniran je u Šatrincima, u srcu prirode, pored šumarka koji odiše mirom i inspiriše na približavanje prirodi. Sve se nalazi nedaleko od Šatrinačkog jezera, jednog od nekoliko jezera u ovom fruškogorskom kraju. Radovi koji predstoje napraviće od starih seoskih objekata utočište za sve one koji žele ovakvoj prirodi da se približe, ali na jedan organizovan način.

Detalje projekta objašnjava nam Marko Kelember: „Drugi deo zadužen je  za sprovođenje određenih koncepata "Forest on the Plate," odnosno "Šuma na tanjiru" koji je sada jako popularan u svetu. Koristićemo devedeset odsto sastojaka, koje možemo u šumi da nađemo, za pripremu hrane i različitih drugih poslastica. Ono što još imamo da rekonstruišemo to jest, izgradimo u Šatrincima, jesu šumski bungalovi gde će turisti biti smešteni, šumski amfiteatar gde ćemo decu dovoditi i sve ostale koji su zainteresovani za određene aktivnosti iz oblasti kulture. Takođe, ono što je izuzetno zanimljivo jeste investicija  iz Zavoda za nizijsko šumarstvo iz Novog Sada, a to je izgradnja zdravstvene staze i senzorne bašte, što će omogućiti da potpuno iskoristimo ovaj priirodni potencijal.”

U ovom projektu zasnovanom na EU IPA fondu prekogranične saradnje veoma je značajno učešće i podrška lokalne samouprave. Miodrag Bebić, zamenik predsednika Opštine Irig ističe aspekt saradnje sa kolegama u Mađarskoj: “Imamo mnogo, mnogo prijatelja baš u tim prekograničnim područijima, mnogo saradnje ali do skora nismo to konkretizovali  i išli dalje. Još uvek je to u nekom početnom stadijumu. Svi smo svesni benefita koji prekogranična saradnja pruža i mislim da će biti jako velikih odnosno bitnih projekata za nas i našu opštinu u narednom periodu, u domenu  kulture, turizma i jačanja tržišta, edukacija mladih, razmene sportista. I još uvek se tu  edukujemo, učimo. Ja sam optimista uvek, tako da znam da će biti napretka i na tom polju.”

S.Ć.