Sa razvojem svesti i industrije korišćenja obnovljivih izvora energije i rentijerstvo poprima nove forme. U EU odavno, a u susednoj Hrvatskoj se gomila broj firmi koje u svojim oglasima pozivaju vlasnike kuća da iznajme krov kuće i na njemu dozvole gradnju solarne elektrane. Zarada koja se pominje je rastegljiva i neki kažu 500, neki 1500 ili čak  2000 evra godišnje, plus procenat od prodaje električne energije HEP-u, plus besplatna topla voda. Sve u svemu, sa fotonaponskim postrojenjem na svom krovu, vlasnik kuće i krova nad glavom može biti u finom plusu. Sve ovo postalo je u Hrvatskoj moguće smanjenjem procedura i papirologije.

Pojednostavljujući zakonska rešenja i procedure hrvatska država je omogućila građanima da sami postavljaju male porodične solarne sisteme, a ako ne žele ili ne mogu da uđu u taj prilično zahtevan posao koji traži za prosečno domaćinstvo velike investicije, onda mogu samo iznajmiti krov. A za to je od papira potreban dokaz o vlasništvu nad korovom. Već na prvi pogled jasno je da broj firmi koje nude ovakav „deal“ vlaasnicima kuća raste iz meseca umesec.

Za realizaciju ovo mogućeg posla potreban je krov od minimum 300 kvadrata, solidne građe da može izdržati težinu panela. Tehnički sve izvodi firma s kojom vlasnik krova potpisuje ugovor, a izvođač radova postaje vlasnik krovne elektrane, s tim što firme uglavnom nude da po isteku 15 ili 20 godina vlasništvo nad solarom prelazi u ruke vlasnika krova. Moguće je zaraditi, dobiti besplatnu toplu vodu i još biti ekološki u trendu. Ali, ovaj trend prate i neke sumnje i pitanja. Gde je pravna sigurnost da će firma zaista isplaćivati novac, s obzirom da je samo ona kao vlasnik krovne elektrane potpisnik ugovora sa elektrotroenergetskim sistemom koji mu daje subvencionisane cene električne energije? Ili, kako postrojenje može uticati na zdravlje, zbog zračenja? Ili - šta kada solaru istekne rok trajanja i sve to postane otpad?Odgovori koji su se pojavljivali u međuvremenu kažu ugovr mora biti ozbiljno shvaćen a da šira pravna sigurnost zavisi od pravne države. Zračenje fotonaponskih postrojenja je manje nego zračenje mobilnih telefona. Otpada se rešavate tako što pozovete državne ovlašćene centre koji ga preuzimaju, s tim što rok trajanja solara nije 20 godina, već mnogo duže, jer posle deceniju i po oni ne prestaju sa radom već postaju manje efikasni.

S. Ćosić