„Ovo je univerzalno, ekološko vozilo na solarnu energiju i služi za pokretnu prodaju sladoleda“, objašnjava svoj izum Robert Grabarević iz Subotice, koji je uspeo da od svoje ideje i vizije započne soptstveni biznis. Iza neobične „skalamerije“ krije se inovativni proizvod koji za svoj rad koristi obnovljive izvore energije i potpuno je funkcionalan. Leti se u ovom pokretnom vozilu prodaje sladoled, a zimi hot-dog.

Kada novosadskim ulicama prođu točkovi ovog ekološkog vozila, za njim se okreću i mladi i stari. Iza atraktivnog izgleda krije se potpuno inovativni proizvod, a na izradi prototipa radilo je preko 50 stručnjaka iz čak deset različitih oblasti. „Oko deset firmi je radilo na izradi ovog prototipa i zaista je svaki od tih stručnjaka morao da prevaziđe sebe da bi ispunio moje zahteve“, ističe Grabarević, vlasnik „Solar Ice“.

Nadstrešnica je prekrivena solarnim panelima, a upotreba obnovljivih izvora energije čini ovo vozilo potpuno ekološkim. Ideja je da se korišćenjem sunčevih zraka dobija energija koja bi služila za hlađenje frižidera, kao i za osvetljenje vozila, a na samom vozilu čak ima i radio, koji se takođe napaja iz obnovljivih izvora. Za svaki slučaj, u samo vozilo je ugrađen i električni motor, koji se koristi za duže distance.

Vlasnik Robert Grabarević kaže da je uloženo mnogo vremena i truda da bi se dobio jedan ovakav proizvod. „Kao što znate najteže je da nešto prvi napravite i imali smo dosta problema. U svakom startu postoje neke greške koje se plate zbog neznanja, ali drugačije i ne može da se postigne neki cilj“, ističe Grabarević, uz napomenu da su na izradi prototipa radili pune tri godine.

Pomoć je pristigla od strane Poslovnog inkubatora u Subotici, koji su ustupili prostorije za dalji rad ove male, ali izuzetno perspektivne firme. „Sada radimo na izradi sledećeg prototipa koji će se raditi u serijskoj proizvodnji. S obzirom da smo na izradi ovog prototipa radili tri godine, sa raznim saradnicima u garaži kod mog brata, koja nije ispunjavala adekvatne uslove za rad, ovo nam je zaista velika pomoć od grada“, objašnjava Robert Grabarević i ističe da je do sada u razvoj ovog vozila i sopstvenog biznisa uložio preko 20,000 evra. „Što se tiče novca, koštalo je poprilično. Ideja je potekla iz želje da sebi stvorim jedan posao koji je održiv, tako da sam došao na ideju da napravim jedno ovakvo vozilo i eto uspeli smo zahvaljujući najmodernijim tehnologijama da napravimo jedan ovakav sklop“, objašnjava on. Da je zaista reč o inovaciji potvrđuje i interesovanje za ovo vozilo koje stiže iz Srbije, ali i iz inostranstva.