Inicijativa A11 koja se već godinama bavi najtežim temama: siromaštvom, beskućništvom, kršenjem ljudskih prava i pružanjem pravne i druge pomoći, lansirala je platformu Dojavi koja će na jednom mestu, on-line, okupljati informacije o onima kojima je u Srbiji danas najteže. Na ovaj način svaka organizacija ili pojedinac  koja prati kritične situacije i ljude kojima je potrebna pomoć moći će da o tome obavesti svoje saradnike, druge organizacije i širu javnost putem ove platforme.

„Potreba za ovakvom platformom je odavno prisutna, jer se i A11 i mnoge druge organizacije svakodnevno bave situacijom na terenu koja je složena i ozbiljna pa je tako potrebna i razmena informacija. Situacija sa pandemijom je možda malo ubrzala stvar i otvorila prostor da se baš sad bavimo pokretanjem platforme Dojavi“, za portal Energynews objašnjava Jana Vujić iz Inicijative A11.

 Prijava na platformu obavlja se popunjavanjem jednostavnog on-line formulara, nakon čega je moguće postaviti informacije o konkretnoj situaciji i potrebama na terenu.

„Preko jednostavne on-line forme možete postaviti informacije o ugroženom pojedincu, porodici ili o potrebama u nekom neformalnom naselju. Život u neformalnim naseljima je i dalje najteži- neuslovno je za život, najčešće nema vode za piće, a često nema ni struje. Smeće iz ovakvih naselja se odnosi veoma, veoma retko ili se ne odnosi uopšte“, objašnjava Jana Vujić i dodaje: „Platforma Dojavi pruža mogućnost da ove informacije odmah postanu vidjive i dostupne, a ukoliko neko želi da se detaljnije informiše o konkretnoj situaciji na terenu, može da pošalje poruku onom ko je obznanio te podatke ili da sa njim započne chat sesiju, pa tako možemo brže da reagujemo i pružimo pomoć“.

Platforma Dojavi je zamišljena tako da informacije o onima kojima je pomoć najpotrebnija budu prikupljane i vidljive na nivou cele zemlje.

„Platforma Dojavi nam pruža mogućnost da se razne informacije i raznorodne stvari grupišu na jednom mestu, kako na nivou Beograda, tako i cele Srbije. U samoj platformi vidljiva je mapa Srbije, gde su markirana prijavljena mesta, pa je tako jednostavnije i brže doći do tačne informacije. Svi koji imaju informacije o nekome ko je ugrožen mogu da se prijave na platformu i podele informacije, kao i svi oni koji prepoznaju da bi mogli da nekome pomognu“, kaže Jana Vujić.

Preko ovog linka možete pristupiti platformi Dojavi.