„Apple nije patentirao lepe i sexy telefone“, poručuju konkurenti iz Samsunga. Ovo je ujedno i odgovor na tužbu američke kompanije Apple da je poslednji Samsungov smartphone, Galaxy S kopirao izgled prepoznatljivog iPhone-a.

Dok dva najveća tehnološka giganta vode bitku čiji se uređaji bolje prodaju na tržištu, borba se vodi i na sudu. „Predstavljanje modela koji vizuelno veoma podseća na naš uređaj, ozbiljno je poremetio sliku kakvu svet ima o Apple-u. Naši kupci se sada pitaju šta je to inovativno u dizajnu što mi možemo da im ponudimo, što nikad pre nije bio slučaj“, izjavio je na suđenju Fil Šiler, šef marketinškog odeljenja u ovoj firmi, i dodao da je lično bio šokiran kada je prvi put video Samsungov uređaj.

Sud je prošle godine doneo presudu u korist američke kompanije, a kompanija Samsung je na ime štete trebalo da isplati milijardu dolara. Međutim, vrlo brzo nakon presude ova odluka je poslata na ponovno suđenje, jer je došlo oko greške u obračunu za oko 450 miliona dolara.

U odbrani Samsung Galaxy S, branilački advokat je rekao da američka firma nije patentirala „lepotu“ ili „seksipil“ koji neki telefon nosi sa sobom. Odbrana je aludirala i da je po uzoru na hvaljeni Samsung Galaxy Tab od 7 inča, Apple napravio iPad mini.

Dok sporenje oko novca traje, suđenje se nastavlja, a sa njim raste i rivalitet između dva giganta. Iz Apple-a smatraju da zaslužuju 380 miliona dolara od sume koja se procenjuje, dok u Samsungu tvrde da je 52 miliona realan iznos.

 

Izvor: http://www.phonearena.com