Ona trepne i promeni kanal, namigne i ugasi svetlo, blago se nasmeši i pokrene bespilotnu letelicu ili tzv. dron. Kako to radi? Verovali ili ne zahvaljujući elektronskoj šminki, koju je Katja Vega sama osmislila.

„Metalna“ šminka predstavlja vrhunac high-tech tehnologije, koja skoro da više i ne poznaje granice. Uz pomoć metalnih supstanci koje se nalaze u veštačkim trepavicama i senci za oči moguće je preko mimike i pokreta lica pokretati niskonaponske uređaje. Potrebno je samo da ti pokreti traju duže od pola sekunde, što je bio način da inovatorka zaštiti uređaje da ne polude usled učestalnog treptanja ili osmehivanja u blizini ovako našminkanih osoba.

Ova profesorka informatike na Univerzitetu u Rio de Žaneiru, poručuje da je njena šminka potpuno bezbedna po zdravlje, ali i da je ovo možda najopasnija stvar koja je izmišljena nakon karmina.

Osim što je multipraktična, šminka dobro i izgleda, a ideja je razvijanje ove grane tehnologije koja će omogućiti povezivanje sa pametnim telefonima, da bi u tako nedalekoj budućnosti mogli recimo samo da trepnemo, a naš telefon da napravi fotografiju.

Sledeći projekta na kome Vega radi jesu veštački nokti, ali ova naučnica želi da ostane misteriozna po pitanju kakva će njihova sporedna namena biti.