U ovoj godini ubedljivo najtraženije tehničko znanje na tržištu rada u IT sektoru biće JavaScript, a zatim slede SQL, Java, HTM/CSS, .NET/C#. Generalno, i ubuduće će potreba za IT- ijevcima rasti, po stopi od od 25 odsto u Americi, a u Kini, Brazilu i Indiji još i višoj. Najveći broj poslova biće u Americi, a u najviše programera biće iz Indije. Najprobirljiviji poslodavci su u Izraelu, a najbolji kandidati prema rezultatima na coding testovima dolaze iz Litvanije. Podatke o trendovima za 2020. godinu objavila je platforma DevSkiller a prenosi freecodecamp.org.  

Tabela: DevSkiller

„Mora da postoji nešto u litvanskoj vodi,“ kaže Tom Winter, autor koji na sajtu freecodecamp.org pored ostalog objašnjava iz kojih zemalja dolaze kandidati koji na na coding testovima platforme DevSkiller  pokazuju najviše znanja.  Posle Litvanaca najuspešniji su holadski programeri, slede italijanski, rumunski, zatim kandidati iz Dominikanske Republike, Ukrajine, Čilea, Kameruna, Vijetnama, i da ne nabrajamo dalje. Treba pomenuti da razlike u znanju ipak nisu toliko velike, jer je najveći raspon u prvih pet nekih tri procenta, odnosno deset ako se gleda sam vrh i podnožje tabele od ukupno 11 navedenih zemalja.

Analiza platforme DevSkiller govori o nekoliko trendova, a verovatno je za one koji traže posao na IT tržištu najznačajnije – šta se traži. Prošle godine na prvom mestu su bili Java, a ove će biti JavaScript programeri, i to potvrđuje ne samo ogroman uzorak DevSkiller, već i još nekoliko ostalih velikih platformi za zapoljavanje i testiranje programera. Trend je u odnosu na 2019. godinu kada su u pitanju prva tri najtraženija jezika nepromenjen i to su Java Script, SQL i Java. Sve u svemu potreba za web razvojem je nezadrživa, konstatuje autor.

Na međunarodnoj sceni, najveći broj programera angažuju kompanije iz velikih zemalja, Amerike pre svega, bilo da se radi i angažovnju na daljinu, bilo o doseljavanju. Najveći broj programera koji dobijaju posao je iz Indije, Brazila, Egipta, Amerike i Britanije. Veliki broj programera angažuju i kompanije u Britaniji, Emiratima, Francuskoj, Poljskoj, Saudijskoj Arabiji, Kanadi, i t.d. Kada je reč o selekciji kandidata, ispostavlja se da su najprobirljivije kompanije u onim zemljama u kojima je IT i generalno tehno obrazovanje veoma razvijeno,u prvom redu u Izraelu. Takođe se i uspeh kandidata na testiranjima pripisuje podsticajnom okruženju.

 Izvor: freecodecamp.org