Izbijanje i širenje epidemije korona virusom prati veliki talas lažnih vesti, od teorija zavere o izvoru epidemije, preko lažnih fotografija i videa sa „lica mesta“ do izmišljotina o navodnim lekovima i prevenciji. IFCN – najveća međunarodna mreža profesionalaca za proveru lažnih vesti u svojoj poslednjoj analizi daje prikaz lažnih vesti o lekovima i prevenciji.

 

Od 29. januara kada je počelo združeno izveštavanje o lažnim vestima o korona virusu (2019n-nCoV), bazirano na izveštajima iz 90 centara i 39 zemalja, lažne vesti su praćene proveravane 398 puta, a od toga na desetine su se odnosile na lečenje i prevenciju. Na žalost, digitalni svet svojim obuhvatom i brzinom omogućava njihovo neprekidno repliciranje, posebno na društvenim mrežama. IFCN u poslednjoj analizi u prvi plan stavlja lažne lekove i lažnu prevenciju, upozoravajući da su neke od ovih dezinformacija veoma opasne i dovode u rizik sve one koji im poveruju.

Jedna od opasnijih laži glasila je da jedna vrst izbeljivača za veš ubija virus. Ova laž prvi put je uočena na twitteru, a prema saznanjima fact checkera PolitiFact, i ranije je širena od strane anti- vaksera, odnosno anti-vakcinacionog pokreta. Sa naloga koji je lansirao ovu laž postavljen je i video klip na YouTube koji pokazuje ljude koji ispijaju ovaj izbeljivač, navodi PolitiFact. Klip je kasnije obrisan. Neverovatno je da je ispijanje izbeljivača nedeljama posle lansiranja ove opasne laži kružilo po internetu, a širenje dezinformacije pomogli su čak i neki takozvani influenseri na YouTubu, navodi IFCN i pita: „Može li išta biti opasnije od ovoga?“

Vitamin C sigurno ne sprečava zarazu. Ova laž bila je posebno širena preko mreže WatsUp, i to do te mere da je i Svetska zdravstvena organizacija reagovala, i upozorila da je istina potpuno suprotna. Unos vitamina C može biti i opasan, ukoliko nije kontrolisan i preporučen od strane lekara.

Zastrašujuće je koliko je raširena laž o tome kako beli luk, sirov ili kuvan ubija korona virus, navodi IFCN. I na ovu laž reaguje Svetska zdravstvena organizacija: „Beli luk je zdrava namirnica i ima anit-mikrobne efekte. Ali, nema nikakvih dokaza da je ikome pomogao u lečenju korona virusa.“

Kanabis, kravlji urin, posebni gelovi za dezinfekciju ruku, ništa od ovog nije lek protiv korona virusa. Sve su to laži, kao i lažne vesti o otkriću vakcine u Indiji, Rumuniji i na još nekoliko mesta sa kojih je širena ova dezinformacija. Ne znači da vakcina neće biti otkrivena, ali, svojstva virusa su naučnoj zajednici za sada nepoznata i vakcine još uvek nema. To su činjenice.

Prema uvidu FakeNews tragača i Raskrikavanja - naših portala koji se bave lažnim vestima - povodom epidemije korona virusom domaći mediji širili su teoriju zavere o nastanku epidemije i virusa u laboratoriji. Društvene mreže, ali i nekoliko medija proširili su lažni snimak pijace u Vuhanu sa koje je došao virus. Mračne prognoze o širenju zaraze, iznenadno otkriće vakcine, otkriveni slučajevi zaraženih u Srbiji ili regionu, ovo je deo repertoara dezinformacija koje su u Srbiji kružile poslednjih nedelja, naročito na društvenim mrežama i u tabloidima. S druge strane, odgovorni mediji od izbijanja epidemije sve više otvaraju prostor za reč epidemiologa, lekara i predstavnika institucija zaduženih za kontrolu epidemije.  

S.Ć.