Kvantni kompjuteri su supermoćne mašine predviđene za supersložene operacije. Biće u stanju da izvedu mnogo više kalkulacija za mnogo kraće vreme u odnosu na standardne računare. Za sada to mogu samo u specifičnim uslovima, uz neke nerešene probleme, ali neki timovi za razvoj optimistično kažu da će kvantni kompjuteri raditi bez problema za nekih pet godina. Manje optimistični analitičari veruju da kvantni kompjuteri nikada neće biti sasvim dostupni izvan velikih razvojnih laboratorija. Istovremeno veruju i da je njihov razvoj inspiracija za inženjere, matematičare i druge umove širom sveta posvećene pitanjima brzine i snage računara.

Da li će, ko će tačno i kada dizajnirati najmoćniji kompjuter na svetu nije poznato. Kada će problemi za čije rešavanje treba trenutno nekoliko meseci biti rešavani za kratko vreme? Nije poznato to, ali poznato je koje kompanije rade na dizajnu supermašine. U trci za dizajn kvantnog kompjutera na čelu se nalazi 5 svetskih kompanija. To su: IBM, Google, Microsoft, Rigetti i Intel.

Google Quantum AI lab zacrtala je da povezivanjem kvantnog računanja, veštačke inteligencije i realnih životnih problema uvede svoj kvantni kompjuter u društvo, i to svakodnevno društvo. U martu ove godine Google laboratorija predstavila je Bristlecone, svoj novi kvantni procesor (na levoj strani fotografije), uz shematski prikaz qubita (na desnoj strani fotografije).

Rigetti svoj ekosistem za razvoj kvantne mašine zove Forrest, odnosno Šuma. Njena otvorenost treba da bude u službi bržeg razvoja supermašine, pa tako svako u ovom ekosistemu može početi da kodira ako ga ova vrsta doprinosa napretku zanima. Kvanto programiranje možete započeti u tri koraka za 15 minuta, kaže Rigetti u pozivu zainteresovanima.

Microsoft  osim što razvija superračunar paralelno radi na kreiranju zajednice kvantnog računanja. Krajem prošle godine ova kompanija stavila je na raspolaganje komplet opreme za kvantno programiranje i dopunila isti posle nekoliko meseci. Nalazi se na portalu kompanije. Kompanije najavljuje da će kvantno programiranje prva ponuditi najširem krugu korisnika.

Kompanija Intel otkrila je javnosti početkom ove godine svoj 49-qubit kvantni test čip. U kvantnom projektu sarađuje od 2015. godine sa istraživačkim centrom QuTech.

IBM Q, tako se zove prva industrijski motivisana inicijativa, kaže ova kompanija i najavljuje da će biti prva koja će kvantni kompjuter doneti svetu biznisa i nauke. IBM je u junu ove godine detaljnije predstavila svoj otvoreni paket naučnih informacija ACQUA. Na slici je naslovna strana igrice inspirisane qvantnim računanjem.

S.Ć.