Otvoren prostor, čist vazduh, priroda, zemlja i lišće krase sve popularnije vrtiće u šumama, koje nakon velikog uspeha koji su zabeležili u Nemačkoj, polako stiču pristalice širom sveta. Kako prenosi Radio 021, ovaj novi način vaspitavanja dece podrazumeva povratak prirodi gde je najmlađima dozvoljeno da se u parkovima penju na drveće i igraju pored vatre. U Nemačkoj za sada ima preko 1.500 „šumskih obdaništa“, a sve ih je više i u Japanu i Južnoj Koreji, dok raste interesovanje za istim i u SAD-u i Kanadi.

Ideja je da deca što veći deo dana koji provode u vrtiću, u stvari provedu na otvorenom, u parku, šumi, prirodi. U ovim obdaništima nema napravljenih penjalica, klackalica i ljuljaški. Deca se penju na svako drvo na koje mogu da se popnu, pomažu jedni drugima i bodre manje hrabre drugare. Vaspitači ih drže na oku i pomažu, ali samo prilikom spuštanja. "Ovo ih čini daleko pažljivijima i opreznijima, jer moraju da steknu poverenje u sebe“, smatraju vaspitači.

Svoje vreme deca i vaspitači provode praveći kućice na drvetu ili vence od cveća, za užinu beru sveže voće i uče o vatri i drugim prirodnim pojavama. Za niske temperature na raspolaganju su prenosivi šatori i male drvene učionice u kojima onda svi zajedno pale logorsku vatru i prepričavaju dogodovštine.

Boravak na otvorenom dobar je i za „čeličenje“ organizma, pa tako deca razvijaju jači imunitet, te se smanjuje broj prehlada i gripa, a kroz druženje u prirodi razvijaju samopouzdanje, uče korisne stvari i stiču prave vrednosti. Ove „školice u prirodi“ započele su tokom ere hipika i emancipacije studenata, a prvi „šumski vrtići“ otvoreni su u Nemačkoj početkom šesdesetih godina prošlog veka, prenosi Radio 021.