Super autobus koji će moći da prevozi i do 1200 putnika, koji bi zbog svoje konstrukcije išao iznad automobila uskoro bi mogao da stigne na ulice Pekinga. Pre tri godine najavljen je futuristički model autobusa koji bi rešio problem velikih gužvi koje muče ne samo kinesku prestonicu, već i ostale milionske gradove širom sveta. Ove godine napravljen je i protoip kako će ovaj autobus izgledati.

Kako bi se izbegle gužve, kao i zastoji u saobraćaju, ovaj autobus ima veoma specifičnu konstrukciju, koja izgledom podseća na pokretni tunel. U kabini, koja je par metara odignuta od zemlje biće smešteni putnici, a upravo zbog visoko postavljene kabine autobus će moći da ide iznad ostalih vozila. Ovaj super električni autobus bi se kretao po šinama koje lako mogu da se postave na ulicama i koje ne zahtevaju velike novčane izdatke.

Osim što bi smanjio gužvu u saobraćaju, prednost ovog futurističkog autobusa jeste što bi će biti ekološki poptuno čist i napajaće se energijom na autobuskim stanicama. Ove stanice, koje će biti postavljene na visokim platformama, kako bi putnici mogli da se iskrcaju, a da se autobus ne zaustavlja i tako ne koči saobraćaj, će imati energetske punjače, koji će brzinski snadbevati energijom vozilo do sledeće stanice. Sam autobus će imati na svom krovu i solarne panele za kanalisanje energije za ostale aktivnosti, poput ventilacije, radija i slično.

Super autobus nam daje kratak pogled u budućnost gradskog saobraćaja koji će, ukoliko pokaže dobre rezultate, postati praksa u svim većim svetskim gradovima. Saobraćaj je najveći zagađivač vazduha, a pravog odgovora za emisiju štetnih gasova još nema. Samo u Kini oko 120 gradova ima preko milion stanovnika, a prema procenama stručnjaka taj broj će se udvostručiti do 2030. godine, te je neophodno što pre naći adekvatno rešenje.

 

M. Mirković