Skoro sve zemlje članice Evropske unije, sa izuzetkom Belgije i Luksemburga, godišnje prodaju više bicikla nego automobila. I više je nego očigledno da je razlog ovakvoj statstici drastična razlika u ceni. Međutim, ono što je posebno interesantno jeste da su ljudi u zemljama u kojima se više prodaju bicikli dvotočkaši, daleko srećniji. Razloga zbog čega bicikli čine ljude srećnim ima mnogo: fizička aktivnost, svež vazduh, razgledanje grada, manje stresa...

Okretanje pedala smestilo je Dance na listu najsrećnijih ljudi, a ujedno, Danska zauzima vodeću poziciju po prodatim biciklima godišnje na evropskom kontintentu. Statistika pokazuje da države u kojima prednjači broj prodatih dvotokaša u odnosu na automobile, zauzimaju vodeće pozicije i na skali „srećnih“. Tako se Holandija nalazi na drugom mestu na obe liste, a prate je Švedska i Finska. S druge strane recimo Malta se nalazi na 18. mestu kada govorimo koliko su njeni stanovnici srećni i zadovoljni, a to smo mogli da zaključimo i na osnovu toga što zauzima tek 27 mesto u Evropi po broju bicikla.

Ono što posebno iznenađuje jeste što su čak i zemlje u kojima je auto industrija izuzetno razvijena prvenstvo dale biciklima, pa su tako građani Nemačke, odakle potiču Mercedes, BMW, Folkscwagen, prošle godine kupili tri miliona automobila, a čak četiri miliona bicikla. Isti slučaj je sa Italijom, gde je prodato dvesta hiljada dvotočkaša više.

Nakon krize auto industrija se ozbiljno našla na udaru, pa smanjena prodaja jeste delimično i posledica iste. Ipak, vožnja bicikla značajna je kako za samog pojedinca, tako i za životnu sredinu. Zato, osmeh na lice i zavrtite pedale.