Vlada Kostarike odlučila je da stavi ključ na sve zoo vrtove u zemlji i pusti životinje na slobodu. Na ovakav potez Kostarikanci su se odlučili kako bi obogatili svoj biodiverzitet. U martu će zvanično kapije biti zatvorene, a oko 400 životinja koje trenutno borave u zoološkim vrtovima će novi dom naći u prirodnom staništu.

„Ne želimo više da držimo životinje u zatočeništvu ili zatvorene na bilo koji način. Osim u retkim slučajevima, kada je potrebno zaštititi neku ugroženu vrstu“, rekao je Rene Kastro, kostarikanski ministar za zaštitu prirodne sredine.

Zoološke vrtove zameniće uređeni javni parkovi, a azil za divlje životinje pomoći će životinjama da se što bolje prilagode u novoj sredini. Međutim, pitanje je koliko će to dobra doneti poručuju iz zoo vrtova. „Ako ih budemo pustili u šumu, oni će uginuti od gladi jer ne znaju kako da love. Te životinje su naviknute na život u zatočeništvu“, smatra Jolanda Matamoros, direktorka zoo vrta „Simon Bolivar“.

U Kostariki postoje dva zoološka vrta, a tokom 2013. godine azili za životinje su udomili oko 2000 životinja čiji je život bio ugrožen.