Sa brzinom od oko 500 km/h stiže brzi voz i to pravo iz Japana. Za sada je urađen prototip budućeg najbržeg voza, koga osim brzine krasi i činjenica da će biti ekofrendli, odnosno efikasan i zaštitnički nastrojen prema prirodnom okruženju.

Ovaj voz svoju prvu vožnju krenuće iz Tokija u pravcu Nagoje, a prema proračunima stručnjaka ovo putovanje trajaće oko 40 minuta, što je dva puta kraće u odnosu na vreme koliko treba današnjim železnicama.

Novina kod ovog voza jeste i njegov futuristički izgled, koji nije samo radi estetike. Budući najbrži voz deo je Maglev porodice vozova, koji koriste magnetnu levitaciju za pogon vozila sa magnetima, a ne sa točkova, osovine i ležaja. Ovaj pogon omogućava da se maglev vozovi kreću glatko i tiše u odnosu na standardne železnice, a urađeni prototip isprobaće princip po kome će funkcionisati najbrži voz. Naime, za razliku od standardnih, zbog blagog levitiranja, ovaj voz neće morati da brine o trenju do kog dolazi prilikom dodira točkova sa prugom, već jedino o trenju iz vazduha, tvrde stručnjaci, a kao razultat tog poboljšanja imamo i povećanje brzine.

Izgradnja novog dela železnica počinje već iduće godine, ali će se prvi putnici na put krenuti tek 2027. godine. Osim glavne kabine, voz će imati i 13 vagona i 864 mesta za sedenje. Nakon što voz krene da redovno saobraća, nastavlja se izgradnja i ostalih deonica puta, a ideja je da se produži trasa sve do Osake.