Izmenjene životne okolnosti pogađaju i najmlađe. Od 15. marta u Srbiji je na snazi vanredno stanje, a škole i vrtići su zatvoreni do daljnjeg. Na sajtu Svetske zdravstvne organizacije potražili smo savete koji bi deci olakšale dane koje provode u kući i savete kako sa njima razgovarati o trenutnoj situaciji pandemije Covid19.

Pokušajte da što manje menjate dnevnu rutinu ili napravite novu za ove dane koje provodite u kući. Osmislite aktivnosti za decu kojima bi mogli da se bave sami, crtanje, vajanje, slaganje slagalica ili lego kockica, ali predvidite i neko vreme kada ćete zajedno igrati društvene igre. Ohrabrite dete da se igra i sa drugim članovima porodice ili se svi zajedno uključite u igranje društvenih igara.

Ostanite zajedno sa svojom decom. Nemojte ih slati kod rođaka ili kod nekog drugog. U vanrednim situacijama deca najviše vole da su u blizini roditelja. Ako ste ipak primorani da se razdvojite, organizujte to na način da deci razdvajanje ne bude stresno i osigurajte se da ćete biti sa njima u stalnoj komunikaciji, kao što je telefonski ragovor minimum dva puta dnevno ili video razgovori preko Skajpa i drugih aplikacija koje podržavaju video poziv.

U vanrednim situacijama deca postavljaju više pitanja i traže više pažnje. Razgovarajte sa njima iskreno o trenutnoj situaciji, u skladu sa njihovim uzrastom i razumevanjem. Ohrabrite ih da pitaju o svemu što ih interesuje i što ih plaši, kako bi se zajedno lakše izborili sa stresom i strahovima. Pokušajte i sami da se što bolje nosite sa sopstvenim stresom i anksioznošću, jer deca preslikavaju stanje i raspoloženje roditelja i tako kreiraju i svoje.

I na kraju, pomozite deci da izraze tugu i strah, ako ih osećaju. Svako dete izražava emocije na drugačiji način, a nekada im je to lakše da urade dok se igraju ili crtaju. Deci će biti lakše da izraze svoja osećanja u poznatom i sigurnom okruženju, potrudite se da prepoznate takve potrebe kod svoje dece i budite tu za njih.

 

Izvor: www.who.int