Slatka teglica se puni džemom od malina, višanja i aronije u selu Osredci, pod Kopaonikom. Ovo je porodični posao Slavice Antonić, koja sve proizvode pravi od voća iz sopstvenih voćnjaka, zajedno sa svojim roditeljima.

Pitali smo Slavicu da nam objasni šta je to danas prirodan džem i prirodan sok.

“Ako bismo to hteli da kažemo u jednoj rečenici, to bi značilo da je u jednu malu teglicu upakovana čista priroda. Svaka naša voćka je ubrana rukom, iz naših voćnjaka i vodimo računa da se u procesu proizvodnje voće očuva što je više moguće. Ceo proces proizvodnje je kombinacija tradicionalnog i modernog, sve se radi ručno, kuva se na šporetu na drva, ali bez dodate vode i  bilo kakvih konzervanasa”, za portal Energynews objašnjava Slavica Antonić.

Pored toga što je Slatka teglica pravi potpuno prirodne džemove, sokove, sirupe i čajeve, njeni proizvođači vode računa i o ekološkom pakovanju.

“Sve naše proizvode pakujemo isključivo u staklenu ambalažu. Gajbice i kutije su od kartona ili drveta, a papirne kese koristimo već godinama, počeli smo sa njima mnogo pre nego što je naša država apelovala da počnemo da ih koristimo”, kaže Slavica Antonić.

Još jedna od odličnih stvari koja prati proizvodnju Slatke teglice je povratna ambalaža. Slavica je pokrenula akciju Upotrebi ponovo, koja podrazumeva da se prilikom novog poručivanja, uz vraćenu ambalažu, dobija popust.

„Ovu akciju smo pokrenuli kako bismo dali naš skroman doprinos zaštiti životne sredine. Danas je smeće svuda oko nas i svi moramo da učinimo nešto da se to promeni. Mi se trudimo da koristimo ekološke materijale, staklo se reciklira. Naše teglice peremo temeljno, u skladu sa ekološkim propisima i one posle mogu da se ponovo koriste. Za pet vraćenih ambalaža dobija se 5 odsto popusta, za deset 10 odsto, za petnaest teglica ili flašica dobija se 15 odsto popusta“, objašnjava Slavica i dodaje: „Posebno nas raduje što već sad imamo odziv među našim redovnim kupcima, skoro trećina njih skuplja i vraća ambalažu, a deluje da će biti i više. Drago nam je što zajedno sa našim kupcima radimo na tome da naša divna, prirodom bogata zemlja bude zdravija i čistija“.