U poslednjih nekoliko godina Zrenjanin se razvija u pravcu jednog od budućih IT centara u Srbiji. Nekoliko velikih firmi iz sfere IT industrije otvorilo je svoja predstvaništva upravo u ovom gradu, a jedan od razloga zbog čega je zato što Zrenjanin ima jak tehnički fakultet.

„Zrenjanin ima veliki potencijal da postane jedan od IT centara, ima prostorne mogućnosti, uz kdrovske dobre mogućnosti, uz potencijal mladih ljudi, velike prostorne mogućnosti da se razvija pod povoljnim uslovima a naravno i dolazak novih firmi daje nadu da će njim trebati kadrova sve više, tako da mislim da smo na dobrom putu da to ostvarimo“, objašnjava Dragica Radosav, dekanica Tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin.

Razvoj zrenjaninske IT privrede ima svoju predistoriju.

„Ovde uvek bilo dobrih programera. Bilo je mnogo informatičkih firmi ranije, desetinama godina ranije, jer ovde 40 godina postoji informatički kadar koji se školuje na ovom fakultetu. Naravno, te firme su se gasile i došle su nove kompanije. Puno naših nekadašnjih studenata je kod njih angažovano na raznim poslovima, od programiranja do pravljenja raznih aplikacija, sajtova, i jako su uspešni“, kaže Dragica Radosav.

Upravo je prisustvo fakulteta bilo presudno da kompanija Levi 9 jedan ogranak svog poslovanja smesti u Zrenjanin.

„Zrenjanin je pre svega bio strateški interesantan zbog Tehničkog fakulteta ’Mihajlo Pupin’. To je jedan od razloga zašto smo mi došli ovde. Ono što nam je vrlo bitno jeste da se upoznamo sa nastavnim planom i programom fakulteta, da se upoznamo sa studentima koji upisuju Tehnički fakultet, da vidimo koje su njihove neke aspiracije ovaj profesionalne, da učestvujemo u njihovom studentskom životu“, objašnjava Sonja Bunčić iz kompanije Levi9.

Kompanija Levi9 u Srbiji zapošljava preko pet stotina ljudi. Njena centrala i glavno tržište nalaze se u Holandiji.

„Internacionalna smo kompanija u smislu da radimo iz tri evropske zemlje, počeli smo u Srbiji, pa u Rumuniji i u Ukrajini. Što se tiče klijenata, primarno su nam klijenti iz Holandije. Holandsko tržište jeste ogromno i mi smo velika kompanija na holandskom tržištu, ali i dalje je to samo par procenata, a imamo klijente i iz drugih zemalja“, kaže Dragan Gajić iz kompanije Levi9.

U ovoj kompaniji u Zrenjaninu trenutno radi preko 40 ljudi. Levi 9 aktivno zapošljava nove kadrove, ali se karijera IT stručnjaka u ovoj kompaniji ne kreira preko noći, već ide po organizovanoj, utvrđenoj putanji.

„Kod nas postoje tačno utabane staze za nekog ko se tek pridružuje kompaniji i znamo koji za njega karijerni put može biti. Mi smo tu kao kompanija da ga podržimo na tom putu i tu smo da čujemo šta je to što zaposleni želi za sebe, u kom pravcu on želi da se razvija. I ako prepoznamo da je to put koji i mi vidimo za tog zaposlenog, da mu pružimo podršku da se tu i ostvari“, kaže Sonja Bunćič.

 

Izvor: Produkcija KC Media