Sanjajte velike snove- Zdrava hrana Beyond

Zdrava hrana i organski proizvodi su termini koji se danas često koriste u svakodnevnom životu. Često kao fenomen zdravijeg života, a često i kao nešto za šta je potrebno izdvojiti više novca a i vremena. Kompanija Beyond iz Niša napravila je liniju zdravih namirnica i gotovih obroka kako bi omogućila svima koji žele da se hrane zdravo da to čine lakše i brže.

“U poslednje vreme smo jako koncentrisani na program koji se zove Super hrana, to su zaista nutrirtivno energetski veoam vredni suplementi, dodaci ishrani koji mogu da nam pomognu da u ovom brzom, ludom životu živimo što kvalitetnije i da probamo da održimo naše zdravlje”, za Energynews objašnjava osnivač i vlasnik Saša Đorđević, i dodaje: “Pre svega smo krenuli sa proizvodima od soje, razni sirevi, burgeri, namazi, a onda su krenuli i mnogi drugi programi poput zdravih slatkiša bez šećera, kremovi, puter od semenki… Preko 200 proizvoda imamo u našoj proizvodnji”.

Beyond je pre 16 punih godina ušao u biznis proizvodnje i prodaje zdrave hrane.

“Organska hrana je u to vreme bila samo ideja sa nekoliko entuzijasta u celoj zemlji koji su pokušavali da nađu načina da dođu do takve hrane i to nas je navelo da se upustimo prvo u nabavku a kasnije i u samostalnu proizvodnju organske zdrave hrane”, kaže Saša.

Pored konkretnih namirnica, tu su i dodaci ishrani koji mogu da se koriste svakodnevno i veoma su zdravi. Jedan takav dodatak je kokosovo ulje. “Kokosovo ulje je danas veoma popularan proizvod zbog svojih izuzetno velikih lekovitih sposobnosti a dobro je i za negu kože. Mi u Beyondu smo 9 godina tragali za najboljim mogućim kvalitetom, došli do najboljeg proizvođača i ponosni smo što možemo da ponudimo bukvalno najkvalitetnije kokosovo ulje na svetu”, naglašava Saša.

Pored proizviodnje i prodaje zdrave hrane, Beyond proizvodi i časopis Zdrava hrane, koji se besplatno deli u prodavnicama. Za kraj, pitali smo Sašu Đorđevića kako gleda na svoj biznis.

“Mislim da je najlepša stvar kada čoveč radi ono što voli i ako imam zaista tu čast i privilegiju da se povestimo onome što i inače volimo u životu i da to postane naš biznis, onda to daje jedan veliki entuzijazam da pratimo svoje srce i da stvaramo dobro poslovanje koje će vam omogućiti da sanjate velike snove” zadovoljno poručuje Đorđević.

Leta paradajz- Od banke do mediteranskih specijaliteta

Još jedan hrabri preduzetnik koji se odlučio za proizvodnju zdravih namirnica je Srđan Uzelac, osnivač i vlasnik kompanije Leta. Glavni proizvod ove kuće je sušeni paradajz. Pored sušenog, tu je i sok od paradjza, kao i razna slatka i džemovi. Sve je proizvedeno bez ikakvih konzervanasa i zaslađivača.

“Naš glavni proizvod je sušeni paradajz, mi smo zbog toga i ušli u ovaj posao, a od skoro pravimo i sušeni paradajz u maslinovom ulju, što je redak i interesantan proizvod za naše tržište”, kaže Srđan i dodaje: “Paradajz je sam po sebi veoma zdrav, on je prepun vitamina, kalcijuma, minerala. Pre svega ima likopen koji ima snažna zdravstvena dejstva. U ishrani je dobar za sva kuvana jela, zakuske i testenine ne idu bez njega, veoma mu je široka primena.

Ideja o samostalnoj proizvodnji je došla spontano.

“Po struci sam diplomirani ekonomsita i pre ovoga sam radio jedan sasvim drugačiji posao. Međutim, ideja o sopstvenoj proizvodnji je bila tu negde i onda smo putujući po inostranstvu došli na ideju o sušenom paradajzu, često smo ga sretali, veoma nam se svideo i tako smo odlučili da ga pravimo” kaže Srđan.

Leta je porodična firma, a u proizvodnju su uneli i deo porodične tradicije.

“Naša porodica ima veliku tradiciju spremanja slatkih stvari, pekmeza, slatkog, kompota, mi smo te stvari uvek jeli iz naše kuće, nikad nismo kupovali te proizvode, pa je prirodno da smo tako nastavili i u našoj firmi”, objašnjava Srđan.

Cela proizvodnja osmišljena je i odvija se po haccap standardima, a već nekoliko godina unapred Leta sezonski rasproda sve što je napravljeno. “Mi svake godine povećavamo kapacitete, praktično smo učetvorostručili proizvodnju u odnosu na prošlu godinu, planiramo i izvoz. Ovo je veliki uspeh za nas, naša ideja se ostvarila, trebalo je hrabrosti Ii sopstvenog novca, upornosti I strpljenja, ali se isplaćuije.

Maslačak kao biznis

Za kraj priče o zdravoj hrani ostavili smo Vuka Jovanovića i njegovu firmu Dah priorde. Glavni proizvod ove kuće je sirup od maslačka.

“Maslačak je jako zdrav, zapravo je jedna od najlekovitijih biljaka. Ovaj sirup se koristi kao dijetetski proizvod i odličan je za jetru, žuč i uopste čišćenje organizma”, objašnjava Vuk. “Maslačak koji koristimo za proizvodnju sirupa raste na našoj parceli, tako da smo sigurni i u poreklo i u postupak proizvodnje.

I drugi proizvodi iz palete Daha prirode potiču iz kontorlisane proizvidnje.

“Kontrolisana proizvodnja je na korak do organske, zapravo samo sertifikat nedostaje. To znači da pratite ceo proces proizvodnje, to je kontrolisana proizvodnja sirovine, ali ne koristimo nikakve pesticide,fungicide i ostale nepoželjne preparate” naglašava Vuk.

Poseban deo proizvodnje Dah prirode su specijaliteti od paprike, ajvar i paprika u medu.