Surova statistika možda obeshrabruje mlade srpske preduzetnike da započnu sopstveni biznis ili mi jednostavno još uvek nismo razvili pravi preduzetnički duh, preduzetništvo kao smisao života i način razmišljanja? Grana u kojoj je preduzetnički biznis trenutno najzastupljeniji su svakako informacione tehnologije; neki kažu da je to zbog minimalnih ulaganja koja su potrebna za razvoj posla. Po statistici, 9 od 10 startap kompanija uspe. 

Envigo sistem 

Procene uticaja na životnu sredinu su sastavni deo bilo kog investicionog projekta i neophodan je kako bi svi negativni efekti bili dovedeni na najmanju mogući meru ili u potpunosti izbegnuti. Aplikacija Envigo je softversko rešenje koje značajno pojednostavljuje ove složene proračune. 

Nikola Nikačević osnivač i direktor firme EON + za Energynews objašnjava o kakvom programu je reč i kome je namenjen:

"To je ekspertski sistem koji obuhvata sve faze procene uticaja na životnu sredinu. Taj softver je namenjen stručnjacima koji obavljaju ovu procenu i može se primeniti za različite projekte za koje je potrebna izrada studije a to su investicioni projekti iz oblasti različitih industrija: hemijske, petrohemisjke, prehrambene, mašinske, metalurške; zatim, infrastrukturni projekti, energetski projekti, saobraćajni,  pa sve do poljoprivrede." 

Envigo softver je rezultat sinergije modernih tehnoloških dostignuća i jasne biznis vizije i svakako ima za glavni cilj da unapredi ulaganje u zaštitu životne sredine a pored toga  i da se dugi niz održi i raste na tržištu. 

Biznis koncept je jasan, krajnji proizvod mora da zadovolji visoke kriterijume tržišta ali mora i da se dobro proda. Povezivanje  inovativnog naučnog dostignuća i zarade najčešće nije jednostavno. 

Inkubator - protiv odliva mozgova         

Poslovno tehnološki inkubator osmislio je koncept podrške studentima tehničkih fakulteta kako bi im olakšao put od ideje do konkretnog posla. Ulazak u preduzetništvo je proces i traži vreme, a dodatan problem je nepovoljna poslovna klima. 

"Kad imate jednu inovaciju, jedan rezultat u nauci - jedno je kad to imate kao prototip laboratorijski, a drugo je kad taj prototip treba da preraste u komercijalni proizvod. Taj dug put mi obično nismo u stanju da pređemo i postoji jaz između nauke i primene"   za Energynews govori Gordana Danilović Grković, direktorka BiTF. Ona ističe jedan od najvećih problema u opšem razumevanju preduzetničkog biznisa i dodaje: "Najteže je prepoznati potencijal i mi kao zemlja nemamo dovoljno ni znjanja ni iskustva da to radimo, prosto taj potencijal u našoj zemlji nije prepoznat. " 

Postoje razni načini za ulaganje u mlade ljude, ali pravih pristupa u ohrabrivanju i podršci je, ispostavlja se,  jako malo. Inkubator je jedno od retkih mesta gde mladi ljudi nailaze na bezrezervnu podršku da ostvare svoje snove, i ne samo to, već i najbolji način kako da ti snovi  postanu realan cilj. 

"Moramo svi razumeti da je to igra takvih brojeva, prvo nismo svi za preduzetnike, drugo naša kultura nije preduzetnička kultura, morate mnogo da radite da biste ohrabrili tri ilipet odsto mladih da naprave firme, treba nam mnogo više vremena i mnogo više snage da postignemo svi zajedno neke veće rezultate, naši rezultati do sada i rad sa ovim mladim ljudima pokazuje da je taj potencijal zaista izuzetan", ponosno nam je objasnila Gordana.

Dobra preduzetnička sredina i razvoj malih i srednjih preuzeća su ključni za opstanak privrede i kao takvi na domaćem terenu su neophodni. Podrška njihovom razvoju je i direktan način da se smanji odliv mozgova. 

Za uspešan početak poslovanja mlade kompanije, prema iskustvima, ključan je spoj znanja, inovativnost ali i biznis alati i vešto baratanje sa obimnom administracijom. U ovom delu je naročito značajna podrška organizacija kao što je biznis inkubator. 

Strawberry Energy, jedan od uspešnih primera         

I opet se vraćamo na primenu svega o čemu pišemo. Bitna je ideja koja mora da spoji moderne tehnologije i stvarne potrebe tržišta, kao i njhova primena u svakodnevnom životu.

O uspešnom preduzetničkom biznisu i spajanju ovih potreba, za Energynews daje izjavu Miloš Milisavljević osnivač Strawberry Energy-ja: 

"Shvatili smo da naši proizvodi imaju 2 osnovna resursa, energiju, koju dobija od sunca, i drugi resurs jeste inernet." Možda jednostavnost ovog podviga isti čini i veoma uspešnim, ali ono što je najbitnije je da su sve nepoznate ove preduzetničke jednačine, zapravo otkirvene i dobio se jedan uspešan i koristan proizvod. 

"Svako Strawberry drvo je povezano na internet non stop i mi smo uvideli potencijal, kada imamo energiju i internet stalno, nama su mogućnosti bukvalno neograničene, možemo staviti bilo koji dodatni servis koji ljudima ili gradu može trebati", zadovoljno nam je objasnio Miloš. 

Mlade kompanije čije je poslovanje spojilo naučna dostignuća, komercijalni proizvod  i stvaranje profita odgovorile su na trendove modernog biznisa. Fokus je na mladima, inovacijama i stvaranju zdrave preduzetničke sredine.