Ministar Srdjan Verbić potpisuje Horizon 2020 (foto European Commission, AVS)

Potpisivanje Sporazuma o pristupanju programu za istraživanje i inovacije Horizont 2020 nedavno je u Briselu, na poziv Evropske komisije, bio razlog okupljanja ministara nauka iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Crne Gore. Osim potvrde dosadašnje dobre saradnje, ovaj događaj je utvrdio evropski put kojim ove zemlje idu. Direktor Evropske agencije za nauku i istraživanje Robert-Jan Smit naglasio je simboliku ovog događaja: „Potpisivanje sporazuma sa svima vama je u prvom redu demonstracija već postignute vrlo dobre saradnje koju smo uspostavili na polju nauke i inovacija između vaših zemalja i Evropske Unije. Ali, to je ujedno i čin i simbol da želimo da idemo dalje u ovom partnerstvu“.

Iza simbolike koju je pomenuo Robert-Jan Smit stoji veliki budžet. Kroz Horizont 2020 u narednih sedam godina biće raspoređeno 80 milijardi evra, onima koji imaju inovativne ideje i mogu da ih sprovedu u delo. Kreatori Horizonta predvideli su da novčanu podršku dobiju kolaborativni projekti i da se ljudi povezuju. Propozicije su jasne ali i složene.

Ministar prosvete i nauke Srđan Verbić najavio je da će u Srbiji vrata Horizonta biti otvorena najviše za mala i srednja preduzeća a da će organizacije biti u drugom planu. Takođe, ministar ističe da je „za Srbiju od sada nova ključna reč konkurentnost“, i dodaje „da je Srbija veoma zadovoljna i sa prethodnim angažovanjem u FP6 i FP7, sa više od 300 projekata i ukupnim budžetom od preko 55 miliona evra.“ Po rečima ministra Verbića plan je bolja distribucija projekata jer postoji mnogo sadržaja koje Srbija želi da pokrene.

Među zvaničnicima u Briselu bila je i ministarka nauke Crne Gore Sanja Vlahović koja je posebno naglasila povezanost zemalja regiona i njihovih naučnika, potencirajući razmenu znanja.

„Crna Gora je veoma srećna da se pridužuje ovom važnom programu zajedno sa prijateljima i kolegama iz regiona. Crna Gora je veoma svesna da samo zajedno sa regionom, samo sa razmenom iskustava i svih izazova koji su pred nama možemo zaista savladati sve probleme i biti uspešniji.“

Albanska ministarka i makedonski predstavnik takođe su najavili čvršće međunarodno povezivanje. Istog dana sporazum je potpisao i predstavnik Moldavije. Za Bosnu i Hercegovinu sporazum je potpisao ministar za nauku Igor Davidović.

 „Učešće Bosne i Hercegovine u Horizontu 2020 otvoriće nove horizonte i mogućnosti organizacijama i naučnicima na različitim poljima istraživanja. Ovo će dati priliku naučnicima u Bosni i Hercegovini da se uključe u najbolje istraživačke projekte širom Evrope“, istakao je za Energynews ministar Davidović.

Robert-Jan Smit pozvao je inovatore svih zemalja da udruže snage u zajedničkim projektima i potrazi za rešenjima koja su potrebna građanima. Tako je zapadni Balkan kao celina uveden u Horizont 2020 i njegov budžet od 80 milijardi evra.

S.Ć – J.M.