Otvaranje energetskog tržišta građanima Hrvatske je donelo deset odsto nižu cenu struje od one koju nudi državni snadbevač, ali to neće biti slučaj u Srbiji, prenosi Blic. Naime, kako poručuju iz EPS-a, građani Srbije neće imati nikakve pogodnosti nakon otvaranja tržišta struje i za domaćinstva, zato što već sada plaćaju nižu cenu energije od domaćinstava u regionu.

Uprkos najavama iz resornog ministarstva da će ukidanje monopola „EPS snadbevanja“ i razvoj konkurencije na energetskom tržištu povećati kvalitet usluge i smanjiti cenu, iz Elektroprivrede Srbije kažu da „nema mesta radovanju“ zbog ove odluke Ministarstva energetike. „Cena po kojoj se trenutno snadbevaju tarifni kupci niža je od tržišne. Zato ne verujem da će bilo koje domaćinstvo naći interes da izađe na tržište. To se može desiti tek za koju godinu ukoliko značajnije poraste cena za javno snadbevanje“, rekao je za „Blic“ direktor EPS-a, Dragomir Marković.

Mogućnost da biraju svog snadbevača firme koje su priključene na visok napon su dobile početkom 2013. godine, a od prvog januara ove godine, istu mogućnost imaju i oni na srednjem naponu. Svi oni mogu da biraju između dvadesetak aktivnih trgovaca strujom, koji danas snadbevaju firme u Srbiji. Ova mogućnost građane očekuje od 1. jula, kako je najavila ministarska energetike Zorana Mihajlović, ali kako kaže Marković domaćinstva nisu u obavezi da odaberu svog kupca, za razliku od firmi na srednjem i visokom naponu, što znači da uvek mogu ostati na javnom snadbevanju.

Za razliku od građana, kojima otvaranje tržišta neće pojeftiniti, ali ni poskupeti energiju, liberalizacija je donela više cene preduzećima, čak i ako su nastavili da kupuju struju kod EPS-a.