Prvog dana februara počelo je obeležavanje naftnih derivata u Srbiji, kako bi se stalo na put nelegalnoj prodaji goriva, kao i prodaji goriva koja ne zadovoljava propisani kvalitet. Iz Ministarstva energetike, kažu da bi markiranje naftnih derivata trebalo da uveća budžetske prihode za oko 40 miliona evra.

Iz Ministarstva poručuju da se u Srbiji na crno, na godišnjem nivou proda između pet i deset odsto svih količina goriva. Gorivo koje je obeleženo na propisan način nosi svojevrsnu potvrdu kvaliteta, a sam proces markiranja podrazumeva ubacivanje posebnih hemijskih elemenata u gorivo uz pomoć kojih se utvrđuje da li je iz legalnog prometa.

Markiranje ni na koji način ne utiče na kvalitet derivata, a ovakvom kontrolom obezbeđuje se „kvalitetno“ gorivo na tržištu, što obezbeđuje efikasniji rad motora vozila, manje kvarova i u krajnjoj liniji manje zagađenje vazduha.

Obavezu obeležavanja goriva imaju naftne kompanije i to ukupne količine naftnih derivata, kako bi kasnije lakom proverom na terenu moglo da se utvrdi da li je bilo nelegalnih radnji. Ukoliko markiranje bude imalo uticaj na cenu goriva, ono će biti minimalno, tvrde u Ministarstvu energetike.