Potpisivanje ugovora, direktorka CWS, Ana Brnabić i predsedica opštine Kovin, Gordana ZorićDonacijom kompanije Contintenal Wind Serbia (CWS) u vrednosti od 3,5 miliona evra biće izgrađena putna mreža od 50km na teritoriji opštine Kovin, koji su od velikog značaja za izgradnju budućeg vetroparka Čibuk 1. Sporazum o donaciji za rekonstrukciju 35 kilometara postojećih atarskih puteva uz koje će biti izgrađeno i 15 kilometara novih pristupnih saobraćajnica, potpisale su predsednica opštine Kovin, dr Gordana Zorić i Ana Brnabić, direktorka kompanije CWS.

Potpisivanje ugovora o izgradnji atarskih puteva daje vetar u leđa kako investitorima, tako i lokalnim samoupravama, da će realizacija jedne od najvećih investicija u Srbiji biti u sledećoj godini kao što je najavljeno.

„Početak izgradnje atarskih puteva ima izuzetno veliki značaj zato što je to prva faza u realizaciji izgradnje vetroelektrana Čibuk 1“, ocenila je predsednica opštine Kovin, dr Gordana Zorić i dodala da je izuzetno važno što putevi ostaju u vlasništvu lokalne samouprave. „Donacija od 3,5 miliona evra je ogromna čak i za razmere države, tako da sam ja izuzetno zadovoljna što smo mi ovaj posao doveli do kraja“, napominje predsednica i dodaje da početak radova znači i nova radna mesta za žitelje ovog kraja.

Nastavak dobre saradnje između kompanije Continental Winde Serbia i opštine KovinOpština će investitorima pružiti svu logističku podršku kako bi u najkraćem roku dobili neophodnu dokumentaciju za skori početak radova. „Postoji u procesu izgradnje vetroparka nekoliko koraka i to su naravno građevinske dozvole za vetropark, za priključni dalekovod, za trafo-stanicu i za puteve. Mi imamo već građevinske dozvole za vetropark i ovim smo otvorili i za građevinsku dozvolu za puteve i tako završavamo taj proces dobijanja dozvola i nadamo se da ćemo polako privesti kraju proces legislativnih izmena koje će dozvoliti izgradnju i finansiranje ovakvih projekata“, ističe direktorka Continental Wind Serbia, Ana Brnabić.

Vetropolje Čibuk 1 je jedna od najvećih investicija u SrbijiIzgradnja atarskih puteva je značajna zbog transporta turbina i prateće opreme, ali novi putevi biće od velike koristi i za lokalne poljoprivrednike koji nemaju adekvatne uslove da dođu do svojih zemljišnih parcela, pogotovo u jesenjim i zimskim mesecima. „Pošto su putevi loši, onda poljoprivrednici sa svojom mašinerijom da bi izbegli rupe i bare sve više ulaze u svoje parcele, tako da se sve manje zemljišta koristi za poljoprivredu“, napominje direktorka CWS-a, Ana Brnabić i dodaje da će ova donacija obezbediti dobre i kvalitetne puteve koji će omogućiti poljoprivrednicima da maksimalno koriste potencijale svog zemljišta. Potpisan sporazum samo je nastavak dobre saradnje koju neguju kompanija Continental Wind Serbia i opština Kovin.